Veehouderij

In onze biologische veehouderij houden wij koeien, varkens en kippen. Een ieder draagt zijn/haar steentje bij in de kringloop van het bedrijf. Bovendien houden we de dieren op een zo natuurvriendelijke manier mogelijk, zo vermijden we preventief antibioticagebruik en houden de koeien hun hoorns.

Koeien

Tot 2023 werd er altijd een kudde van ca. 35 koeien gemolken. Deels werd die melk verkaasd en in de eigen winkel verkocht. Daarna zijn de melkkoeien zoogkoeien geworden, ongeveer 25 stuks. Ze zijn voor het grootste deel roodbont, overwegend Fleckvieh en MRIJ.

De koeien kalven allen af in de maanden maart, april en mei. De kalveren blijven allen bij hun moeder en vervolgens heeft de hele kudde van april t/m november dagelijks weidegang. Als de kalveren rond 4 maanden oud zijn gaan we de vaars kalveren (=dochters) apart van hun moeders weiden. Zo kunnen de stieren tot december bij hun moeders blijven en lopen we niet het risico dat ze hun zussen gaan dekken, dat vinden wij namelijk geen goed plan. Een met stro bedekte hellingstal biedt de kudde jaarrond onderdak.

Een paar keer per jaar gaat er een dier naar de slager. Dat vlees kan je in voordelige samengestelde pakketten bij ons bestellen én het is verkrijgbaar in onze winkel. In onze winkel vind je tevens een aanvullend aanbod, waaronder heerlijke vleeswaren zoals Nagelholt en Salami.

Varkens

De varkens zijn dankbare afnemers van groente-, fruit- en zuivelrestanten. Je vindt ze dagelijks wroetend in hun landje, zo niet dan doen ze gezamenlijk een dutje in hun strohok.

Wanneer ze ongeveer 100 kilo zwaar zijn brengen we ze zelf naar de slager. Je vindt ze vervolgens netjes verpakt terug in de diepvries van onze boerderijwinkel én in de vorm van gerookte spek en bacon, gekookte en gedroogde ham, kook-, gril en lever worsten en lekker gekruide droge worst.

Kippen

Een toom van Noord Hollandse Blauwe en Brown Nick kippen scharrelen hun kostje op het erf bij elkaar. We voeren extra graan wat ze uiteindelijk omzetten in buitengewoon smakelijke eitjes, die ook weer te vinden zijn in onze boerderijwinkel.

Lammeren

Tot slot graast de kudde Drentse Heide Schapen van een bevriende part-time herder in de winter op onze weide percelen. Wij laten een deel van deze voorjaars lammeren slachten en klaarmaken en verdelen deze onder de liefhebbers.