Nieuws

Zomer 2024

Het is nog steeds het jasje aan jasje uit weertype.

Zo ook deze ochtend weer, eerst nog even met korte broek en hemdje starten maar nu al weer met opgetrokken kraag en ik overweeg nog een extra kop warme koffie. Maar goed, de overgrote rest van de wereld heeft juist te kampen met extreme hitte, dus ik piep maar niet (te hard..).

Ik ontkom er niet aan deze zomer-nieuwsbrief te beginnen over het weer. Hoewel íedereen behoefte heeft aan minstens één maand intense zonnewarmte per jaar, bepaalt het weer op een landbouwbedrijf niet alleen het gemoed van het werkvolk maar nog meer het kunnen bewerken van het land, het zaaien, wieden, oogsten enz. enz. Met name voor onze akkerbouwmatige gewassen is dat, voor overigens alle boeren in Nederland, al sinds afgelopen herfst (2023) niet makkelijk geweest door de veelvoud aan regen en de tot nu toe voor deze zomer lage temperaturen.
Joni geeft er op dit moment maar steeds één woord aan : ‘Gepruts’ !.

Sommige akkertjes zijn al voor de tweede keer ingezaaid. De onkruid druk is hoog, zeker als het geplande gewas zo langzaam dicht groeit. Project ‘Zonnebloem’ schrijven we af en gaan we wellicht volgend jaar maar weer opnieuw proberen. De Phytophthora in aardappelen schijnt al in juni te zijn geconstateerd (hier gelukkig nóg niet, afkloppen) en de ‘op tijd’ geplante pompoenen stonden te kwijnen omdat die het maar koud vonden onder de 20 graden.

Maar gelukkig gaat er ook veel goed !!!. Zo konden we al 2x een mooie (droge) snee gras maaien.
En we plukten tot nu toe prachtige kwaliteit lekkere aardbeien. Nu ook mooie blauwe bessen en als ik zie wat er aan frambozen, bramen, pruimen en peren aan zit te komen dan belooft dat wat goeds. Al het slakkenleed (wat ik zo beluister) gaat grotendeels langs ons heen. Let wel, kippen op je erf dragen daar veel aan bij.
Voor het eerst hebben we, in de stromende regen weliswaar , bataten (zoete aardappel) stekken gepoot, heel benieuwd wat daarvan gaat komen. In de kas staat alles er netjes bij, komende week oogsten we de eerste courgettes en komkommers, voor tomaten en paprika’s nog heel even geduld…

De koeien hebben een goed verlopen afkalfperiode achter de rug. Er loopt weer een prachtige kudde moeders met pinken áchter de boerderij. En vóór de boerderij in de kersengaard weiden we de kalveren die we elke avond weer herenigen met hun moeders voor de nacht.
Zo houden wij goed zicht op deze club jongelingen, wennen ze beter aan ons én beperken we het verdriet wanneer ze straks weer van hun moeders gescheiden worden (als ze een half jaar oud zijn).
Blauwtong keert helaas wel weer terug. Koeien worden (nog) niet geënt, ze worden gelukkig ook niet zo doodziek als schapen. Koe Jasmijn hier, lijkt er op dit moment met het beetje toegediende pijnstiller doorheen te komen.

Onze winkel wordt nog steeds druk bezocht en daar zijn we heel blij mee. Veel méér dan de door jullie én ons zeer gewaardeerde gezellige kletspraatjes is er tijdens de winkelopening helaas niet door deze drukte.
Daarom besloten we deze winter weer eens iets extra’s te organiseren voor diegenen die het leuk vinden iets meer over en van ons te horen t.a.v. het biologische landbouw bedrijf. Dat doen we deze keer tijdens een gezamenlijke maaltijd van het erf, op het erf; hoe leuk is dat?!. Op zaterdag 20 juli a.s. organiseren we dit veld-diner.
Kom zien, horen en proeven, meld je nu aan, vol is vol !!!.
Aanvang 17:30 uur, Kosten €40,- (ook bij slechter weer gaat het gewoon door).

En dan mag ik ook de jaarlijkse Sap-persdag alweer aankondigen. Die houden we op zaterdag 12 oktober. Voor meer informatie www.desappers.nl. Berichtgeving hierover doen we ook op onze eigen website.

Na de zomervakantie zullen we nog weer varken en rundvlees verdelen onder liefhebbers, en ik hoop ook weer lamsvlees in november. Hiervoor stuur ik mails rond (als je je daarvoor hebt aangemeld) maar ik laat dat ook via de website weten.

So far for now, op naar jullie vakantie periode. Ik wens ons allen op z’n minst nog een páár mooie zomerdagen toe, moet toch lukken !.

Het is nog steeds het jasje aan jasje uit weertype. Wel een prachtig seizoen met aardbeien, blauwe bessen en nog een hele boel fruit op komst.

Groet, Joni en Lucia.