Voorjaar 2022

Het prille voorjaar schittert ons toe. Wát een licht ineens na al die grauwe, natte dagen die we de laatste drie maanden hadden.

De laatste bultjes verzameld snoeihout werden hier deze week gekloofd en versnipperd. Vervolgens kon al onze vaste stalmest worden uitgereden over het grasland hier bij huis. En de percelen verder op richting Ruinen en Ansen zonder één slip-spoortje te maken. Dat zijn wel dure ritjes deze keer (loonwerker), nu de brandstofprijzen zo fors zijn gestegen. En aansluitend ook de kilometers die we zelf met eigen trekker maken. Weideslepen, wiedeggen in de rogge en zaaien van de gerst, haver, koolzaad, huttentut en boekweit, dat rijdt toch een beetje anders dan anders….

Net als de mestplaat is ook onze boog-kas nu zo goed als leeg in deze tijd van het jaar, op een paar plukjes Palmkool, Postelein, Snijbiet en wat Groenlof na. Er wordt weer gefreesd, bemest en voorgezaaid. Én, een beetje experimenteel, zal de helft van de kas één deze dagen gepoot worden met vroege potertjes. Daarmee kunnen we (onder de collega’s) nog wel eens de eerste worden met nieuwe aardappelen dit seizoen 😉

De bloemknoppen van de pruimenbomen staan al op springen. Dat terwijl de nachtvorsten nog voortduren 🙁 en er zijn hier vier mannen op het erf die worden opgedreven door een boost van testosteron (3 hanen en een eend, ha,ha).

En dan is er altijd dat bijzondere momentje wanneer begin maart hier het eerste kalfje wordt geboren.
Maar liefst zes kalfjes dienden zich in de afgelopen dagen aan. En de kraamkamer breidt zich verder uit, komt dat zien !.

Pas in mei hebben we weer voldoende verse liters voor de Erfkazer maar gelukkig snijd ik voorlopig nog eigen kaas uit voorraad. De jonge kaas en de blauwschimmel kazen als ook aardbeien, pruimen, blauwe bessen en frambozen. We hebben weer veel lekkers om naar uit te kijken. Maar voorlopig staan de werkzaamheden hier nog even in het teken van organiseren, opruimen en poetsen.

We spoelen het Sahara zand van de ramen en gooien de tank van de trekker maar weer vol en we realiseren ons dat dat lang niet overal ter wereld zo gemakkelijk is en dat voor ons allen geldt dat we weer mee buigen met wat komen gaat.

Leve het voorjaar !.

groet van Joni en Lucia.

Voor de liefhebbers van ons witte goud :

Vanaf woensdag 30 maart tap ik voor jullie weer van die lekkere volle onbewerkte koemelk in flessen !.

Nieuws ten aanzien van de verse vlees verdelingen :

In week 15 vindt een verse rundvlees verdeling plaats. Zowel samengestelde porties als ook los gehakt, worst en hamburgers per 5 kilo. Tot 5 april kun je je daar voor aanmelden, liefst per mail.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.