GROEIZAAM is de eerste en enige goede benaming voor dier en gewas in deze juni maand hier.
Opvallend, en logisch, is dat n.a.v. het droge seizoen van 2018  hier in tuin en grasland meer en andere bloeiende plantjes zich aanbieden dan gewoonlijk. In onze beleving begint het qua vegetatie een beetje op Frankrijk te lijken. Ooit overwogen wij daar heen te gaan om te boeren…..Frankrijk komt nu een beetje hier naar toe 😉 Maar er verdwijnen ook sommige vochtminnende vegetaties en we krijgen ál die vervelende plaagbeestjes als wintervlinder, spinselmotten en processierupsen waarvan de larven zich te goed doen aan onze (fruit) bomen, er ook bij..
Onze peren en pruimen lijken er dit jaar weinig last van te hebben maar de appels lijden eronder en de kersen …die hebben we afgeschreven 🙁 .
Die teelt blijkt toch heel kwetsbaar en vraagt daardoor te veel van onze tijd en investeringen.
Onze club van 8 jonge kalveren profiteert nu van de schaduw van deze inmiddels flinke bomen, ze startten hun eerste weidegang in deze super idyllische bongerd zoals ze dat in Betuwe noemen.

Komende week wordt de tweede snee gras gemaaid. Boekweit werd gezaaid en stond al binnen 4 dagen boven de grond. Voor de liefhebbers : onze boekweit is inmiddels verwerkt in welgeteld vier verschillende pannenkoekenmixen van molenaar Koert en verkrijgbaar in onze winkel onder de naam “Stapelgek” !!!. Ook het graan startte onder gunstige omstandigheden en staat al mooi te wuiven in de wind.

Vanaf deze maand ligt er weer een eigen jonge kaas op de plank. We zijn heel benieuwd of het ons met onze Erf-kazer Henk weer lukt (nu alweer het 3e seizoen !) een mooie volle kaas te maken.
Dit voorjaar slaagden wij erin om al onze graaspercelen te voorzien van waterleiding zodat ons vee makkelijker en sneller in hun drinkbehoeftes wordt voorzien. Onze melkproductie ligt iets hoger dan vorig jaar rond deze tijd, het lijkt erop dat we er de vruchten al van plukken.

Over vruchten plukken gesproken : Wegens succes zullen we komende herfst de SAP-PERS-DAG met het team uit Voorst opnieuw organiseren.
Koester dus al die mooie appels en peren die er ondanks de vreetgrage larven toch nog zijn, en noteer alvast in de agenda 19 oktober sap-pers-dag op het erf van Santing Meyling. Voor de werkwijze zie onderaan deze nieuwsbrief.
Wij wensen jullie een mooie zomer en hopen jullie weer van al het lekkers van eigen erf en uit de regio te voorzien, groet Joni en Lucia.

 

Voor de liefhebbers van rund en varkens vlees :
Er is een vleesverdeling van gelijktijdig zowel rund als varkensvlees in de planning voor eind juni.
Opgeven kan nu, via en mailtje of bij ons in de winkel, graag vóór 30 juni a.s..
Krijg je de vlees-mailing (nog) niet en ben je wel geïnteresseerd in een portie voordelig vlees voor in je diepvriezer ?, laat ons dat ook per ommegaande weten.

Sap-pers-dag op ons erf :
Op zaterdag 19 oktober a.s. hebben wij een mobiele sap-pers uitgenodigd zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar weer op eigen erf persen.
Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels (en peren) te komen om die tot het heerlijke pure sap te laten persen waar je lang van zult genieten.
VOORWAARDEN EN WERKWIJZE :
Hoeveelheid : De minimale ingebrachte hoeveelheid appels en/of peren is 75 kilo. Bij meer dan 100 kilo dien je het fruit minimaal 2 dagen van te voren bij ons te brengen. Fust (kisten) kun je eventueel bij ons huren. Het fruit wordt vervolgens gewassen, geperst, gepasteuriseerd en verpakt, terwijl u wacht. Uit een kilo fruit komt ongeveer 0,7 liter sap.
Toestand van het fruit : Het fruit moet vrij zijn van zand (of klei) en er mag geen schimmel of rot in zitten. Plekjes en wormsteken zijn geen bezwaar. Indien je ook peren hebt dan is de ideale verhouding 70% appel en 30% peren. Heb je alléén maar peren ?..kan ook, met de toevoeging van wat verse gember(bio-gember bij ons te bestellen) krijg je een super lekker fris sapje !!!. Eindproduct/prijs : Het sap wordt gepasteuriseerd en afgetapt desgewenst in 3 en/of in 5 liter sap-taps. Het sap is hierin 1 jaar houdbaar en na opening maximaal 2 maanden. Prijs : tot 150 liter € 1,25 per liter en bij grotere hoeveelheden zal het iets goedkoper worden. Afrekenen kan in onze winkel, die is die dag ook open voor eventuele andere boodschappen. !!!.
Aanmelden : Graag aanmelden vóór 1 oktober 2018 per mail : info@santing-meyling.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en het aantal kilo’s fruit (zo nauwkeurig mogelijk).
Uiterlijk 15 oktober krijg je bericht terug wanneer je zaterdag 19 oktober wordt verwacht.
Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit, wie het eerst komt….die het eerst perst !.
Wellicht tot dan !.

Nieuwsbrief

Graag houden wij jullie op de hoogte van de activiteiten op ons bedrijf.
Dat gebeurd “live” in onze winkel maar wij doen dat inmiddels ook al enige tijd via deze website. Ieder half jaar verschijnt hier een nieuwsbrief en ook mededelingen over verse vlees-verdelingen en alles wat van belang kan zijn.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden? Vul hier je e-mailadres in:

Huisverkoop

In de boerderijwinkel, op ons erf, verkopen we onze biologische producten. Door het geheel aan te vullen met producten van collega biologische bedrijven uit de regio ontstaat een volledig vers assortiment.
De winkel is het gehele jaar door open op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.
Als u dit niet mocht redden en u heeft een duidelijke wens,  dan kunt u contact met ons opnemen. 

Lees meer

Adres en openingstijden

Wolddijk 10, 7961 NB Ruinerwold
Telefoon 0522-482605

Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

 

Contact en Route