Zomer 2019

GROEIZAAM is de eerste en enige goede benaming voor dier en gewas in deze juni maand hier.

Opvallend, en logisch, is dat n.a.v. het droge seizoen van 2018  hier in tuin en grasland meer en andere bloeiende plantjes zich aanbieden dan gewoonlijk. In onze beleving begint het qua vegetatie een beetje op Frankrijk te lijken. Ooit overwogen wij daar heen te gaan om te boeren… Frankrijk komt nu een beetje hier naar toe ;).  Maar er verdwijnen ook sommige vochtminnende vegetaties en we krijgen ál die vervelende plaagbeestjes. Zoals wintervlinder, spinselmotten en processierupsen waarvan de larven zich te goed doen aan onze (fruit) bomen.

Onze peren en pruimen lijken er dit jaar weinig last van te hebben, maar de appels lijden eronder. De kersen hebben we moeten afschrijven… Die teelt blijkt toch heel kwetsbaar en vraagt daardoor te veel van onze tijd en investeringen. Onze club van 8 jonge kalveren profiteert nu van de schaduw van deze inmiddels flinke bomen. Ze startten hun eerste weidegang in deze super idyllische bongerd zoals ze dat in Betuwe noemen.

Komende week wordt de tweede snee gras gemaaid. Boekweit werd gezaaid en stond al binnen 4 dagen boven de grond. Voor de liefhebbers: onze boekweit is inmiddels verwerkt in welgeteld vier verschillende pannenkoekenmixen van molenaar Koert. Verkrijgbaar in onze winkel onder de naam “Stapelgek” !!!. Ook het graan startte onder gunstige omstandigheden en staat al mooi te wuiven in de wind.

Vanaf deze maand ligt er weer een eigen jonge kaas op de plank. We zijn heel benieuwd of het ons met onze Erf-kazer Henk weer lukt (nu alweer het 3e seizoen !) een mooie volle kaas te maken.

Dit voorjaar slaagden wij erin om al onze graaspercelen te voorzien van waterleiding. Nu kan ons vee makkelijker en sneller in hun drinkbehoeftes worden voorzien. Onze melkproductie ligt iets hoger dan vorig jaar rond deze tijd, het lijkt erop dat we er de vruchten al van plukken.

Over vruchten plukken gesproken: Wegens succes zullen we komende herfst de SAP-PERS-DAG met het team uit Voorst opnieuw organiseren. Koester dus al die mooie appels en peren die er ondanks de vreetgrage larven toch nog zijn. En noteer alvast in de agenda 19 oktober sap-pers-dag op het erf van Santing Meyling. Voor de werkwijze zie onderaan deze nieuwsbrief.

Wij wensen jullie een mooie zomer en hopen jullie weer van al het lekkers van eigen erf en uit de regio te voorzien.

Groet,

Joni en Lucia.

Sap-pers-dag op ons erf :

Op zaterdag 19 oktober a.s. hebben wij een mobiele sap-pers uitgenodigd zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar weer op eigen erf persen. Zie hier voor meer info.

Wellicht tot dan !.

Voor de liefhebbers van rund en varkens vlees :

Er is een vleesverdeling van gelijktijdig zowel rund als varkensvlees in de planning voor eind juni.
Opgeven kan nu, via en mailtje of bij ons in de winkel, graag vóór 30 juni a.s..

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.