Zomer 2017

De meesten van jullie is het niet ontgaan: Deze zomer vieren wij dat we 25 jaar geleden hier in Ruinerwold neerstreken en startten met ons bedrijf. Op de veemarkt kochten we onze eerste 18 koetjes. Van de toenmaals 12 ha. gepacht land werd jaren lang 1 ha. vollegronds groenten geteeld.

We deden door de jaren heen wat de meesten doen. We groeiden door, naar 45 ha. en in 2007 bouwden we een nieuwe stal, goed voor 50 koeien. De tuinbouw werd akkerbouw en er kwam fruit bij. Mínder varkens overigens maar méér kippen. Tot slot ook al weer meer dan 15 jaar een boerderij winkel aan huis met meest verse producten van eigen erf en uit de regio. Wellicht overbodig te zeggen maar toch; Alles bio natuurlijk .

Met bloed, zweet en tranen maar ook met hart en ziel en bevoorrecht. Rede voor een viering om even stil te staan bij deze mijlpaal. Met wie anders dit te delen dan met allen die het tot dusver meebeleefden, er aan bijdroegen en bovenal met onze klanten !!!.

Ondertussen ploegt de boer voort…

Het eind van onze kalf-periode is in zicht. Nog 2 koeien te gaan en we zijn dik tevreden met het verloop ervan. Mooie gezonde kalveren en de koeien, die aanvankelijk tijdens de droogstand wat schraal werden, zitten nu weer goed in hun vel. Ze kregen half mei alweer mannelijk gezelschap. Zijn naam, “Van Lanschot”, doet meer vermoeden dan hij in werkelijkheid voorstelt. We noemen hem gekscherend “de koe met ballen”. Hij is, laten we zeggen, nogal melktypisch. Enfin, als hij zijn werk maar doet.

Het waren fijne temperaturen dit voorjaar. Van de droogte in eerste instantie alleen maar gemak.

In de kas werd op tijd gezaaid en geplant. Doordat er stormschade optrad (een gat op de westkant), werd de pittige nachtvorst in april helaas fataal voor de toen net geplante komkommers. Geen komkommertijd dit jaar voor ons dus. Inmiddels heeft de kas nieuw plastic gekregen. Een flinke klus die we deze week zullen afronden, kan er weer 15 jaar tegen aan !.

Ook kersen, pruimen en aardbeien kwamen niet ongeschonden door de late nachtvorst heen. De schade in appels en peren lijkt echter mee te vallen, we zullen zien.

Ondertussen is op grasland en akkers de droogte duidelijk waarneembaar. Zeker op de hoger gelegen percelen in Ansen groeit graan en ook gras-klaver erg langzaam. Qua wintervoer voorraad houdt het niet over. Een beetje regen zou welkom zijn…

En dan hebben we komende herfst nóg iets leuks in petto

Op donderdag 12 oktober a.s. hebben wij een mobiele sappers uitgenodigd, zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar op eigen erf persen. Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels (en peren) te komen. Om die tot het heerlijke pure sap te laten persen, waar je lang van zult genieten.

Voorwaarden en werkwijze Sap-pers-dag

Hoeveelheid : De minimale ingebrachte hoeveelheid appels en/of peren is 50 kilo. Bij meer dan 100 kilo dien je het fruit minimaal 2 dagen van te voren bij ons te brengen. Fust kun je eventueel bij ons huren. Het fruit wordt vervolgens gewassen, geperst, gepasteuriseerd en verpakt, terwijl u wacht. Uit een kilo fruit komt ongeveer 0,7 liter sap.

Toestand van het fruit : Het fruit moet vrij zijn van zand (of klei) en er mag geen schimmel of rot in zitten. Plekjes en wormsteken zijn geen bezwaar. Indien je ook peren hebt dan is de ideale verhouding 70% appel en 30% peren. Eindproduct/prijs : Het sap wordt gepasteuriseerd en afgetapt in 5 liter saptaps. Het sap is hierin 1 jaar houdbaar en na opening maximaal 2 maanden.

Prijs : € 1,- per liter. Afrekenen kan in onze winkel, die is die dag ook open voor eventuele andere boodschappen. !!!.

Aanmelden : Graag aanmelden vóór 20 september 2017 per mail. Onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en het aantal kilo’s fruit (zo nauwkeurig mogelijk). Uiterlijk 1 oktober krijg je bericht terug wanneer je donderdag 12 oktober wordt verwacht.

Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit. Wie het eerst komt….die het eerst perst !.

Wellicht tot dan !, groeten Joni en Lucia.

Nieuws ten aan zien van de verse vleesverdelingen :

Op 14 september a.s. zal er een rundvlees verdeling plaats vinden. Het gaat om verse porties maar ook om enkele voordelige porties los gehakt, of worst of hamburgers. Wil je graag meedoen, laat het ons per ommegaande weten vóór 1 september.

De verdeling van enkele varkens én heide lammeren zal op zijn vroegst eind oktober zijn. Hierover volgt nog bericht.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.