Winter 2017-2018

Het jaar is bijna op z’n eind. Een jaar wat voor ons in het teken stond van ons 25 jarig bedrijfsjubileum.
De aandacht die we er aan besteedden én ermee kregen, heeft ons goed gedaan.

Zakelijk gezien werden we dit jaar als zijnde agrarisch melkveehouder, geconfronteerd met de chaotische regelgeving over teveel geproduceerd fosfaat. Dit laatste liet ons niet onberoerd. Zoals we al met velen van jullie deelden is het slecht te verkroppen dat ook wij als biologische boer (al 25 jaar géén grammetje van mest of melk te veel geproduceerd) de voortgang van onze gangbare (grootschalige) collega’s moesten helpen redden.

En dat ging gepaard met het inleveren van koeien plus een geldelijke boete en een dosis frustratie dus. En dat is nog maar het begin want met ingang van 2018 krijgen we te maken met het nieuwe fosfaatrechten stelsel. We zullen de komende tijd nog de nodige creatieve hoofdbrekers gaan maken ten aanzien van het toekomst perspectief van onze melkvee tak !.

Ondertussen kwam er de afgelopen maanden een héérlijke boerenkaas van eigen erf op de kaasplank in de winkel. Het maken van een boerenkaas (gemaakt van rauwe melk, niet gepasteuriseerde melk dus) blijkt nog best lastig. Maar het is ontzettend leuk om samen met erfkazer Henk deze uitdaging aan te gaan. De smaak is prima! Maar een beetje minder gasontwikkeling zou wel beter zijn voor de lange termijn bewaring.

Wellicht hebben we nu genoeg mooie kazen in het pakhuis liggen om de periode zonder melk te overbruggen want…. De melkproductie van de koeien daalt, de buiken groeien, in februari zal de gehele veestapel weer “droog” gaan alvorens ze in maart gaan kalven.

Op het land nu geen activiteiten meer. Al liggen er op het perceel in Ansen nog steeds een paar ronde balen te wachten om opgehaald te worden. Sinds de laatste keer maaien en persen (begin oktober) is het alleen maar heeeel erg nat gebleven overal. Een weekje geen neerslag en lichte vorst zou wel heel welkom zijn zo langzamer hand.

Tot zover, wij danken alle klanten voor hun vertrouwen en we hopen jullie ook in 2018 weer te mogen blijven ontvangen in onze winkel. Hele mooie dagen gewenst en al het goede voor 2018 !.

Groet van Joni, Lucia en de kinderen.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

In januari 2018 zal er varken én rund geslacht worden. Laat ons weten als je belangstelling hebt hieraan mee te doen.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

Nieuws ten aanzien van de verse koemelk

In verband met de jaarlijkse droogstand van onze koeien zal er vanaf februari t/m eind maart geen melk in de tank zitten. Daarná weer volop en ook zal er dan voor de liefhebbers “biest” zijn.