Winter 2023-2024

Nooit gedacht dat ik nog eens zó content zou zijn met mijn nieuwe rubberlaarzen! Wát een water hebben we gehad de afgelopen weken en het einde lijkt nog niet in zicht. We ervaren weer eens heel duidelijk dat we boeren aan de rand van het omgekeerde bord (Drents plateau) waar al die kubieke meters hemelwater vanaf Assen hierlangs het IJsselmeer in stromen.

De aanhoudende regen resulteert er voor ons in dat de wintergranen (hier rogge en tarwe) nog niet gezaaid werden dit najaar, sterker nog, de percelen zelfs nog niet geploegd, als van dit uitstel maar geen afstel komt… Het heeft ons daarentegen wel verbaasd dat het vee nog lang buiten heeft kunnen zijn. De grasgroei ging vanwege de hoge temperaturen nog lang door en waarschijnlijk mede door onze iets lagere veebezetting (= kleinere kudde) viel de modder-schade erg mee.

 

Nu is alles binnen.

Dat geldt niet voor onze varkens, die hebben permanent hun hutje buiten. Nou voelen die zich van nature wel heel happy met wat modder. Maar hun weitje is toch ook wel in een extreme modderpoel veranderd de laatste weken en dat werd de boerin iets té gortig. Deze week hebben ze zich te goed mogen doen aan het naast gelegen Aardperen (Topinamboer) veldje, helemaal blij!

Wees gerust, Aardperen liefhebbers, ik heb een paar ruggen laten staan die we voor jullie zullen oogsten. Mooie dikke Aardperen, voor een zoete puree, een zachte soep of geraspt/gegrilld in een salade én …betaalbaar 😉.

 

Op stal nu dus een tevreden club van 19 zoogmoeders, hun 13 mooie gezonde dochters van dit jaar en tót volgende week nog een aantal zonen. Die ‘mannen’ hebben het goed gedaan op de moeder melk.
Ze zijn gemiddeld 8 maanden oud nu en binnen de groep worden het al flinke stieren met ‘haantjes’ gedrag en dat is niet gewenst dus…klaar voor vertrek.

We lijken afzet gevonden te hebben in het biologisch circuit, hoera !.

De opbrengsten van deze stieren zullen slechts een klein deel van onze gemiste melk inkomsten van dit jaar compenseren helaas. Maar het ‘niet melken’ heeft de gemoederen en de energie van Joni en mijzelf wel goed gedaan, dat is echter in geld slecht uit te drukken. Bedrijfsmatig, en dan vooral uit oogpunt van de duurzame-biologische-bedrijfs-kringloop, beschouwen we beiden deze switch van melk- naar zoogkoe nog steeds als een gemis. Liever vandaag dan morgen een ‘herstart’, wie de handschoen past…trekke hem aan !.

Naast het vele water wat viel (en valt) kregen we deze herfst te maken met nog een ander ongemak ; Het Blauwtong virus.

De kleine Knut (vliegje) die de besmetting bij twee-hoevigen overbrengt deed ons beboste Drenthe voltallig aan. Het gaat om een variant op eerdere bezoekers en gedijt goed onder de eerder genoemde hoge najaars temperaturen. Vooral schapen werden de dupe. De schapenhouders raakten er opnieuw (na de wolf) van in de stress waardoor er tegen de tijd dat wij extra Drentse Heidelammeren wilden, we de boot misten, voorlopig geen lamsvlees in onze winkel, hoe jammer, maar nog altijd volop keus uit rund, varken en kip.

Ook koeien-leed bleef niet uit. Welgeteld 6 koeien hier kregen het virus in september onder de leden, ze zijn er inmiddels gelukkig allen weer bovenop en zover nu lijkt nog steeds drachtig.

We hadden een flinke klus deze zomer waar we lang naar uit hebben gekeken ; Eindelijk konden we starten met het installeren van een ‘zonnedak’. Al blijft de eindafrekening van onze energieleverancier nog wat ongewis, onze maandlasten zijn zo goed als nul nu, een investering die zich lijkt te gaan terugverdienen.

Al bloeide het fruit uitbundig dit voorjaar er waren overal weinig appels (oorzaak : voorjaarskou en spinselmot..?) , tóch reisden de Sap-persers uit Voorst er weer voor naar Ruinerwold en hadden we samen met klanten wederom een gezellige sap-pers-dag. De Aardbeien jam is in de maak !, binnenkort ook weer in het schap.

Ondanks de prijsstijgingen van veel producten in onze winkel blijven ‘jullie’ ons in grote getale bezoeken en waarderen, top !.

Tot slot…mede met de inzet van Rikke (oudste dochter) is het gelukt onze website een ‘nieuwe look’ te geven. Met (nog steeds) veel mooie plaatjes van het bedrijf en vooral een verbeterde vorm om jullie goed op de hoogte te houden van het nodige. Ik zou zeggen; neem een kijkje !.

We wensen jullie een fijne december maand en spreken elkaar,
groet van hier, Joni en Lucia.