Voorjaar 2016

Boer, boerin én koeien ontwaken uit de winterslaap! In januari gingen de koeien droog en ging ons eigen brandertje ook op een lager pitje, heerlijk is dat altijd.

Nu barst het voorjaar los. Van de ruim 40 koeien die hier de komende 2 maanden moeten kalven hebben er op dit moment 12 een mooi kalf geworpen. We hopen dat zich dat zo voorzet natuurlijk en ik zou zeggen: Komt dat zien, komt dat zien de kraamkamer is een plaatje!

Het was een zachte winter dat staat buiten kijf maar gelukkig hebben we toch meerdere dagen vorst gehad. Nat was het wel en het droogt maar heel langzaam; Joni kan met de trekker nog nauwelijks ergens wezen.

De vaste stalmest werd, toen het net even kon, over het grasland uitgereden. De loonwerker heeft reuze trekkers met reuze banden die het gewicht van de vrachten mest goed verdelen waardoor er minimale sporen waren. Nu de temperatuur omhoog gaat zie je het gras met de dag groener worden, zodra de meerderheid van koeien heeft gekalfd kunnen ze lekker naar buiten.

Ondertussen spitten onze varkens met zichtbaar genoegen het nieuwe landje om waar dit jaar de aardbeien-planten komen. Resten kweekwortels maar ook larven van de langpootmug (emelten) worden op deze manier goed aangepakt. Het scheelt een bewerking met de trekker en die varkenslapjes straks….mmmm.

In de kas is het nodige alweer gezaaid : Spinazie,raapstelen,bietjes,tuinbonen,blauwschokkers en kruiden. De rabarber groeit als een dolle. In de winkel nu dus nog even een hele lastige maand waarin verse kwaliteits groenten schaars én duur zijn maar spoedig komen er dus weer verse dingen uit eigen kas én van de collega’s uit de regio. Wél volop én van buitengewone kwaliteit, al zeg ik het zelf, zijn de eieren van onze kippen. Je blijft trouwens over ze struikelen, over de kippen welteverstaan, nogmaals gewoon doorrijden/fietsen want ze gaan echt wel aan de kant !.

We hopen uiteraard weer op een mooi seizoen, geniet van de eerste vroege vogelgeluiden!

Groet van Joni, Lucia en de kinderen.

P.S. Er is voor de liefhebbers dus weer verse rauwe koemelk uit de tank, als je biest wilt kan dat ook, laat maar weten.

Avond Excursies :

Op donderdag 23 juni en dinsdag 28 juni houden wij een avondexcursie voor onze huidige (en toekomstige !) klanten. Er zijn nog een paar plaatsjes vrij !, graag opgeven vóór maandag 20 juni.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdelingen :

Voor wie mee zou willen doen met een verse-rundvlees-verdeling dat kan. In de eerste week van juli zullen we die houden. Zowel gewone porties als porties los gehakt, worst en hamburgers worden er verdeeld. Graag opgeven vóór 25 juni a.s. dan zet ik je op de lijst.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.