Winter 2014-2015

We hebben een seizoen gehad wat ons qua weer niets te wensen over liet. Aan de Herfst leek maar geen einde te komen. Vandaar dat mijn “winter-nieuwsbrief” op zich liet wachten maar hier is ie dan :

De lange zachte Herfst leverde ons een record op voor het weide seizoen ; tot 10 december (!) hadden onze koeien elke dag nog de vrije uitloop over alle aan huis grenzende percelen. Heel goed voor de koeien. Even zo goed voor de graspercelen die maar bleven groeien (we zien ze graag kort de winter in gaan).

Toen begon het tweede week december toch te regenen, en dan verkiest ook de koe z’n droge bed en voer in de stal boven de natte koude weide. Inmiddels is hun melkproductie aan het zakken en werken we toe naar de droogstand in februari omdat zich begin maart de eerste kalveren zullen melden. Van de 45 koeien blijken er op dit moment 5 gust (niet drachtig). Deze zullen we de komende maanden afmesten en uiteindelijk laten slachten. Een nieuwe lichting van 8 nieuwe vaarzen (koeien die voor het eerst gaan kalven) zullen zich eind maart in de kudde mengen. Tot zover koeien nieuws.

We oogsten dit jaar het graan (Rogge,Spelt,Haver,Boekweit en Huttentut) naar tevredenheid. Begin augustus was een groot deel al binnen. Rogge en Haver dienen voor het grootste deel als krachtvoer voor de koeien. Het is opgeslagen in de grote(nieuwe) silo in de schuur naast de winkel, we malen het zelf. De Spelt, Boekweit en een deel van de Rogge gaat naar de biologische bakker in Ahaus (Dld.) waarvan wij dus weer de broden in de winkel verkopen.

In het fruit, de kas en A&O (aanleg en onderhoud) werkten wij dit seizoen samen met een heel fijn team mensen die allen een prettige bijdrage leverden aan de continuïteit van ons bedrijf. De Demeter certificering van ons bedrijf (eko zijn we al 23 jaar) was dit voorjaar een soort “inkoppertje”!. Het graan kunnen we nu als Demeter graan gaan verkopen en we zijn bezig ook de melk in het Demeter circuit te vermarkten.

Zo hebben wij voor 2015 een kleine nieuwe activiteit: het maken en gebruiken van preparaten zoals dat gebruikelijk is in de Biologisch dynamische land en tuinbouw. In 2015 zal tevens het melkquotum (sinds1985) verdwijnen en dat zal niet zonder slag of stoot gaan. We verwachten een daling van de melkprijs en bezinnen ons op de gevolgen… Gelukkig vormt onze winkel een stevige 2e poot van het bedrijf die nog steeds een toenemende belangstelling kent en dat doet ons deugd !.

Dank aan alle (vaste) klanten, wij wensen jullie fijne feestdagen!

Groet van Joni, Lucia en de kinderen.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdelingen :

Een paar van onze Bentheimer-bonte varkens zijn nu rond de 80 kilo en zullen volgende week naar de slager gaan. Wil je mee doen aan de verdeling, laat mij dat dan vóór woensdag 25 maart a.s. weten.

In week 16 volgt een verdeling van rundvlees. Laat het mij vóór 3 april a.s weten of je mee wilt doen. Ook hier volgt dan een bericht over de exacte dag van verdeling als je je aan meldt.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

Nieuws ten aanzien van verse melk uit de tank :

Onze kalf periode breekt 2e week maart aan, tot die tijd is er beperkt verse melk verkrijgbaar.
Vanaf 1e week april melken we weer in de tank dus zal er weer volop melk zijn voor de liefhebbers.