Winter 2022-2023

Transitie is vandaag de dag een ‘hip’ en veel gebruikt woord valt mij op. Het staat voor stapsgewijze structurele veranderingen (denk aan ; globalisering, digitalisering, verduurzaming enz. enz.)

Niet omdat wij nou zo ‘hip’ zijn tóch kies ik ook voor dit woord om aan te geven, let op, daar komt ie ; dat onze maatschap Santing Meyling (sinds 1992) een wending lijkt te gaan maken, ons bedrijf gaat in…transitie !!!.

Zowel interne (mogelijke bedrijfsopvolging) als externe factoren (oplopende kosten en politieke regeldrift)  liggen daar aan ten grondslag. Een kleine geruststelling, vooralsnog zullen jullie (kennis, klant en aanverwant) daar nog weinig van merken, het is zeg maar, ter kennisgeving. Maar om toch een begin te maken in mijn persoonlijke proces van ‘los laten’ (= stapje opzij doen) zal ik voortaan deze nieuwsbrief (10e jaargang dit jaar !) nog 2x per jaar schrijven, ik stop dus nog niet hoor, veel te leuk !. En het ligt in de bedoeling om onze website een kleine facelift te gaan geven.

Ondertussen….gooi ik nog een extra blokje hout in de kachel want eerst was het de vrieskou en nu de nattigheid die we proberen buiten de deur te houden. En ik denk daarbij even aan de mannen en vrouwen van het Kiemhuis uit Frederiksoord. De afgelopen jaren was het hun winterklus hier om hakhout te zagen en daarna te kloven. Maar jammer genoeg kwam aan deze buitendienst van het Kiemhuis een einde, we zullen ze missen en moeten op zoek naar een andere club voor deze klussen. Ook onze loonwerker gaan we missen, ze stoppen ermee. Voor alle diverse klussen die ze jaren hier uitvoerden gaan we opzoek naar alternatieven.

Twee weken geleden gingen onze koeien én kalveren eindelijk naar binnen en daar heb ik niemand over horen zeuren 😉 Samen met Vera ontdeed ik met scheerapparaat de kalveren van hun wintervachtje.
Dit om te voorkomen dat ze op stal gaan lopen zweten en last krijgen van allerhande bijt en kriebel beestjes. Ze worden er altijd zichtbaar gelukkiger door.

De komende weken bouwen we het melken af en gaan de koeien ‘droog’ zodat ze zich kunnen voorbereiden op het nieuwe kalf seizoen, 33 in totaal te gaan vanaf begin maart. Dus alvast voor de fanatieke rauwe melkdrinkers : Binnenkort is de tank leeg !.

Op het land staan Spelt, Rogge en Tarwe er goed bij. Dat wilde natuurlijk wel goed groeien tijdens die lange warme Herfst. Sneeuw en oosten wind is daarom nu iets minder gewenst, maar dat hebben we niet voor het zeggen.

Ook het gras bleef maar groeien, gelukkig konden de koeien er dus nog lang zelf weiden. En op de maai percelen bewijst een kudde Drentse heide schapen ons een dienst door die laatste plukjes op te knabbelen gedurende de winter. De percelen bestemd voor zomergraan kon Sjoerd vorige week over de vorst mooi nog een keer bewerken met de schijveneg, de beste methode voor een bio boer om een beetje van wat onkruid af te komen.

De verse-vlees-verdeel momenten werden hier goed bezocht in november. En we merken dat er van onze opslag in de winkelvriezers goed gebruik wordt gemaakt. Het doorvoeren van prijsverhogingen blijft bij ons ook echter niet uit.

Vooralsnog telt dat we ook ons brood, groente en droogwaren schap voorlopig rijkelijk gevuld krijgen met eerlijke producten veelal uit de regio. We realiseren ons goed dat we met z’n allen nog steeds én steeds meer in een bevoorrechte positie verkeren. En wij gaan er dus het komende jaar ook weer tegen aan! Met onveranderde inzet en overtuiging voor een gezond landbouw bedrijf, in transitie, dat dan wel 😉

De beste wensen voor in het nieuwe jaar en we blijven jullie graag zien !.

Joni en Lucia

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

Waarschijnlijk is er half maart weer een rundvlees verdeling van gehakt, hamburgers en worst. Dit gaat om voordelige losse porties van minimaal 5 kilo die je zelf nog moet verpakken.

Een varkensvlees verdeling is gepland voor week 13. Laat vóór 24 maart weten of je hier aan mee wilt doen.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.