Zomer 2018

Onze zomer-nieuwsbrief lijkt/voelt aan de late kant maar een feit is toch dat hij deze week pas écht is begonnen, de zomer! We kunnen gerust spreken van een voorjaar uit duizenden.

Er kon op tijd gepoot en gezaaid worden terwijl wij hier in Zuidwest-Drenthe van tijd tot tijd voorzien werden van netjes geproportioneerde neerslag. Géén hagel, geen stortbuien en vooral géén late nachtvorsten deze keer.

Het fruit bloeide kort maar uitbundig, we rekenen op een mooie hoeveelheid appels en peren voor de a.s. sap-pers-dag op zaterdag 20 oktober hier bij ons op het erf, meer hierover onderaan deze nieuwsbrief.

Los van het weer, wat in onze bedrijfsvoering altijd een cruciale rol speelt, is er op dit moment nóg één die zeer bepalend is voor de voortgang van ons bedrijf : “de overheid”. Velen van jullie hebben de petitie ondertekend (waarvoor dank). Hiermee proberen we de overheid duidelijk te maken dat het absurd is dat wij als bio-melkveehouders mee boeten voor het teveel geproduceerde fosfaat van onze gangbare collega’s. Deze week gaan Joni en ik met alle gedupeerde collega’s deze petitie extra kracht bijzetten in… Den Haag !, wordt vervolgd dus….

Afgelopen week kalfde de laatste koe hier. Alle dames, 37 in getal, worden nu weer gemolken. Dat gaf met Pinksteren ook weer groenlicht voor onze Erfkazer, begin juli ligt er weer een jonge kaas van eigen erf op de plank.

Tussen de dames heeft zich alweer een heer gemengd, een kleine maar dapper en goed bespierde stier die luistert naar de naam Poetin! Ik laat me verder niet uit over zijn nazaten…

In onze winkel sta ik sinds kort cool tussen twee heuse koel-eilanden. Eindelijk hebben onze vleeswaren een mooie eigen plek gekregen die het verdiende en de zuivel….mag iedereen voortaan zelf pakken.

Op ons akkerland in Ansen staan tussen graan en grasklaver weer een paar prachtige rijen consumptie aardappelen voor de winkel verkoop. Hier thuis een experiment met stengel-broccoli (bimi) en verschillende kolen waaronder spits-, palm-, en zelfs spruitkool. In de kas een explosie van smakelijke vruchtgewassen. Je vindt ze in de loop van de zomer terug in de winkel hier.

En dan tot slot de…. aardbeien. Een prachtig gewas en de eerste pluk begon al in mei. Nu een klein dipje maar we hopen spoedig weer te plukken.

Een mooie voortgang van de zomer gewenst en graag tot ziens !

Joni en Lucia.

Sap-pers-dag op ons erf :

Op zaterdag 20 oktober a.s. hebben wij een mobiele sap-pers uitgenodigd zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar op eigen erf persen. Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels (en peren) te komen. Om die tot het heerlijke pure sap te laten persen waar je lang van zult genieten.

Voorwaarde en werkwijze sap-pers-dag:

Hoeveelheid : De minimale ingebrachte hoeveelheid appels en/of peren is 50 kilo. Bij meer dan 100 kilo dien je het fruit minimaal 2 dagen van te voren bij ons te brengen. Fust (kisten) kun je eventueel bij ons huren. Het fruit wordt vervolgens gewassen, geperst, gepasteuriseerd en verpakt, terwijl u wacht. Uit een kilo fruit komt ongeveer 0,7 liter sap.

Toestand van het fruit : Het fruit moet vrij zijn van zand (of klei) en er mag geen schimmel of rot in zitten. Plekjes en wormsteken zijn geen bezwaar. Indien je ook peren hebt dan is de ideale verhouding 70% appel en 30% peren.

Eindproduct/prijs : Het sap wordt gepasteuriseerd en afgetapt in 5 liter sap-taps. Het sap is hierin 1 jaar houdbaar en na opening maximaal 2 maanden. Prijs : € 1,- per liter. Afrekenen kan in onze winkel, die is die dag ook open voor eventuele andere boodschappen. !!!.

Aanmelden : Graag aanmelden vóór 1 oktober 2018 per mail : info@santing-meyling.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en het aantal kilo’s fruit (zo nauwkeurig mogelijk).

Uiterlijk 15 oktober krijg je bericht terug wanneer je zaterdag 20 oktober wordt verwacht. Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit, wie het eerst komt….die het eerst perst !.

Wellicht tot dan!

Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen :

Onze Bentheimer varkens zijn weer mooi op gewicht en zullen half september naar de slager gaan.
Doe je graag mee met deze halfjaarlijkse verdeling ? ; laat het ons vóór 10 september a.s. weten.

Ook vindt er komende maand september een rundvlees-verdeling plaats. Het zal deze keer gaan om verse samengestelde porties van ca. 15 kilo. Mocht je geïnteresseerd zijn hier aan mee te doen, laat het ons weten vóór 17 september a.s.. Een verdeling van losse porties gehakt, worst en/of hamburgers à 5 kilo vindt eind oktober plaats. Hiervoor graag aanmelden vóór 20 oktober a.s..

Tot slot zullen we van de herfst nog enkele Heideschaap lammeren van dit voorjaar verdelen.
Wil je hier aan mee doen, laat ons dat vóór 25 september a.s. weten.

Ik zou zeggen : check even de ruimte in je diepvries en laat ons weten wat je voor het komende half jaar zou willen hamsteren!. We hopen jullie weer van een (h)eerlijk stukje vlees te kunnen voorzien.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.