Herfst 2016

Toen ik gistermiddag de koeien ging halen voor het melken, zag ik een lange rechte pluim van de grasdrogerij op ons dorp. Op zich is daar niets opmerkelijks aan maar wél dat hij vanuit het oosten kwam en ik realiseerde mij toen, oh ja, we gaan richting de winter !.

Wat hebben we een prachtige nazomer/herfst. Het graan, het stro en de laatste snedes gras, het kwam allemaal mooi droog van het land. En nu regent het appels en peren én noten en vooral….eikels !!. Mochten jullie thuis ook wat emmertjes verzamelen, onze knorries zijn er dol op, of eh…. neem er zelf één 😉

Afgelopen zondag hebben we met een aantal collega BD-boeren en buitenlui hier op onze deel preparaten gemaakt. Deze stopte ik vervolgens in de grond verspreid over het bedrijf. Het kost teveel tekst om jullie hier “even” het idee achter de preparaten uit te leggen. Ik ben echter graag bereid jullie één en ander toe te lichten bijvoorbeeld wanneer ik in de winkel ben.

Onze koeien zijn qua melkgift een beetje over hun top. Dat komt omdat de voedingswaarde van het gras wat terugloopt, maar vooral omdat ze over de helft van hun lactatie (melkjaar) heen zijn. Ze gaan nog steeds graag dag en nacht naar buiten. Als het met het weer zo door gaat hopen we dat ze de huispercelen mooi kort zullen eten alvorens we de winter in gaan.

Voor al het plantaardige was het een lastig seizoen. De opbrengst van rogge, haver, koolzaad en boekweit was niet spectaculair. En in de aardbeien kregen we al vrij snel een voor ons onbekend schimmel-virus (zwarte stippen op blad én vrucht). We kregen het advies de planten zo snel mogelijk af te snijden, daarmee hopende dat het volgend jaar niet terug keert.

Maar er waren mooie bramen en pruimen en nu de appels en de peren. En de kas, ja die is natuurlijk redelijk stabiel als het om het weer gaat. Dus… hebben vele klanten o.a. weer kilo’s tomaten weggewerkt!

Deze week werd er weer geslacht, Pietje en Lola kregen een enkele reis, donderdag verdelen we hun delen onder de liefhebbers. Van onze Bonte Bentheimer varkens lukte het inmiddels om de slager mooie vleeswaren te laten maken die we zelf in de winkel op vrijdag snijden. Het gaat daarbij van het varken om de Gedroogde Ham, Gekookte Ham, Gerookte Spek en Kookworst. Van het rund is er Salami én het Nagelholt. We durven inmiddels, aangemoedigd door de fijnproevers, deze vleeswaren aan te prijzen en laten een ieder op vrijdag graag van het één en ander proeven.

Zo gaan wij hier, hardwerkend maar ook lekkerbekkend, richting de winter !.

Groeten, Lucia en Joni.

Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen:

Eind oktober zullen de Drentse Heide lammeren worden verdeeld onder de liefhebbers. Mocht je nog mee willen doen aan deze verdeling (zie voor de samenstelling van een portie op deze website bij winkelverkoop : biologische vlees pakketten voor de diepvries) laat dat mij dan zo snel mogelijk weten.
De rundvlees verdeling heeft deze week plaatsgevonden. De volgende zal ergens eind januari zijn.
Ook een varkensvleesverdeling zal eerste helft van het nieuwe jaar zijn.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.