Toen ik gistermiddag de koeien ging halen voor het melken, zag ik een lange rechte pluim van de grasdrogerij op ons dorp.
Op zich is daar niets opmerkelijks aan maar wél dat hij vanuit het oosten kwam en ik realiseerde mij toen, oh ja, we gaan richting de winter !.
Wat hebben we een prachtige nazomer/herfst. Het graan, het stro en de laatste snedes gras, het kwam allemaal mooi droog van het land. En nu regent het appels en peren én noten en vooral….eikels !!. (mochten jullie thuis ook wat emmertjes verzamelen, onze knorries zijn er dol op, of eh…. neem er zelf één 😉
Afgelopen zondag hebben we met een aantal collega BD-boeren en buitenlui hier op onze deel preparaten gemaakt, die ik vervolgens verspreid over het bedrijf in de grond heb gestopt om te overwinteren.
Het kost teveel tekst om jullie hier “even” het idee achter de preparaten uit te leggen maar ik ben graag bereid jullie één en ander toe te lichten bijvoorbeeld wanneer ik in de winkel ben.
Onze koeien zijn qua melkgift een beetje over hun top. Dat komt omdat de voedingswaarde van het gras wat terugloopt maar vooral omdat ze over de helft van hun lactatie (melkjaar) heen zijn. Ze gaan nog steeds graag dag en nacht naar buiten en als het met het weer zo door gaat hopen we dat ze de huispercelen mooi kort zullen eten alvorens we de winter in gaan.
Voor al het plantaardige was het een lastig seizoen. De opbrengst van rogge, haver, koolzaad en boekweit was niet spectaculair. En in de aardbeien kregen we al vrij snel een voor ons onbekend schimmel-virus (zwarte stippen op blad én vrucht) waarvoor we het advies kregen de planten zo snel mogelijk af te snijden, daarmee hopende dat het volgend jaar niet terug keert.
Maar er waren mooie bramen en pruimen en nu de appels en de peren. En de kas, ja die is natuurlijk redelijk stabiel als het om het weer gaat en dus…hebben vele klanten o.a. weer kilo’s tomaten weggewerkt !.
Deze week werd er weer geslacht, Pietje en Lola kregen een enkele reis, donderdag verdelen we hun delen onder de liefhebbers. Van onze Bonte Bentheimer varkens lukte het inmiddels om de slager mooie vleeswaren te laten maken die we zelf in de winkel op vrijdag snijden. Het gaat daarbij van het varken om de Gedroogde Ham, Gekookte Ham, Gerookte Spek en Kookworst. Van het rund is er Salami én het Nagelholt. We durven inmiddels, aangemoedigd door de fijnproevers, deze vleeswaren aan te prijzen en laten een ieder op vrijdag graag van het één en ander proeven.
Zo gaan wij hier, hardwerkend maar ook lekkerbekkend, richting de winter !.
Groeten, Lucia en Joni.

NIEUWS TEN AANZIEN VAN DE VERSE VLEES VERDELINGEN :
Eind oktober zullen de Drentse Heide lammeren worden verdeeld onder de liefhebbers. Mocht je nog mee willen doen aan deze verdeling (zie voor de samenstelling van een portie op deze website bij winkelverkoop : biologische vlees pakketten voor de diepvries) laat dat mij dan zo snel mogelijk weten.
De rundvlees verdeling heeft deze week plaatsgevonden. De volgende zal ergens eind januari zijn.
Ook een varkensvleesverdeling zal eerste helft van het nieuwe jaar zijn.
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de verdelingen over het jaar heen, laat me weten, dat zet ik je op de mail-lijst.

 

 

Nieuwsbrief

Graag houden wij jullie op de hoogte van de activiteiten op ons bedrijf.
Dat gebeurd “live” in onze winkel maar wij doen dat inmiddels ook al enige tijd via deze website. Ieder half jaar verschijnt hier een nieuwsbrief en ook mededelingen over verse vlees-verdelingen en alles wat van belang kan zijn.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden? Vul hier je e-mailadres in:

Huisverkoop

In de boerderijwinkel, op ons erf, verkopen we onze biologische producten. Door het geheel aan te vullen met producten van collega biologische bedrijven uit de regio ontstaat een volledig vers assortiment.
De winkel is het gehele jaar door open op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.
Als u dit niet mocht redden en u heeft een duidelijke wens,  dan kunt u contact met ons opnemen. 

Lees meer

Adres en openingstijden

Wolddijk 10, 7961 NB Ruinerwold
Telefoon 0522-482605

Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

 

Contact en Route