Zomer 2020

We denken deze weken veel aan onze collega ondernemers in den lande. Met name aan de horeca en recreatie sector. Het moet het toppunt van frustratie zijn een bar te runnen met de ‘anderhalve meter’ voorwaarde….

Beter nieuws van hier wat dat betreft: Punt één ; we zijn gezond en dat geldt gelukkig voor de meesten van jullie merken wij. Ten tweede kreeg de regionale afzet een boost deze maanden, dat merken wij ook in onze winkel. We kunnen de drukte redelijk handelen en danken jullie voor jullie geduld nu er af en toe ‘wachttijd’ ontstaat eer je aan de beurt bent.

Wij hebben momenteel een andere frustratie: Geen aardbeien deze maand. 🙁 Door de nachtvorst, die op onze plek heftig uitpakte, bevroren alle prille bloempjes en dus.. geen aardbeien eerste helft juni. Dit is dus een toppunt van frustratie voor een tuinder, vooral als je ooit prominent een aardbei in je bedrijfslogo plaatste. Dus wees gewaarschuwd : Don’t mention the strawberries !

En over ‘droogte’ gaan we het ook niet hebben. Op het moment van dit schrijven regent het zachtjes. Het beste moment om je jonge kalveren naar buiten te doen. Felle zon zal hun zicht buiten verblinden en lopen ze in zeven sloten tegelijk, dat wil je niet. Met de bewolking van vandaag tempert dat hun enthousiasme een klein beetje en dat maakt hun eerste weidegang (plus het gemoed van de boer/in) tot een vreugdevol momentje.

Wat er nog meer goed gaat tot dusver is het andere fruit. De nachtvorst zat laag bij de grond dus bloesem van o.a. noot, pruim, peer en appel bleef gespaard. Rede om de afspraak met de mobiele Sappers uit Voorst voor oktober definitief te maken. Het goede nieuws ; ze komen ! datum : zaterdag 17 oktober a.s. Zie hier voor meer info!

De koeien worden op het moment weer tochtig. Een stier naar believen hebben we (nog) niet gevonden waardoor er nu druk wordt geïnsemineerd.

Erfkazer Henk heeft al twee keer een partij lekkere kaas gemaakt (waaronder ook weer de rauw-melkse Blauwschimmel, dat bleek een toppertje vorig seizoen !). Eind juni liggen ze hier weer op de plank !.

We nodigen je dus graag weer uit voor al die verse, pure, eerlijke maar vooral lekkere producten die er weer zullen zijn de komende maanden. Al het mooie uit onze kas maar ook tuinbonen, kapucijners en spitskool van de volle grond buiten. Dapper schillen wij de laatste plekkerige, rimpelige aardappels van afgelopen seizoen en verheugen ons op de nieuwe aardappelen.

Zoals gezegd nog iets meer geduld voor de zomerkoninkjes maar…. ze komen !.

Zonnige groet,

Joni en Lucia.

 

Nieuws ten aanzien van de sappersdag

Het was nog even spannend (Corona) maar de Sappers uit Voorst komt in oktober toch ook weer naar Drenthe !!!. Op zaterdag 17 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf.

Het is een redelijk veilige buiten-activiteit waarbij we ons inziens prima kunnen letten op de 1,5 meter-afspraak. Om de drukte te spreiden wordt de deelname/opgave dit jaar rechtstreeks geregeld door de Sappers uit Voorst zelf. Je kunt je tot 10 oktober aanmelden.

Zij laten je aansluitend weten welk tijdstip je verwacht wordt die dag en wij verzoeken je, nu al, om je daaraan te houden. Voor de voorwaarden en werkwijze verwijzen we je ook naar diezelfde overzichtelijke website.

Deelname is dit jaar alleen mogelijk vanaf 75 kilo fruit zoals je daar zult lezen. Met een beetje scharrelen bij buren en/of familie leden is het waarschijnlijk geen probleem die kilo’s te verzamelen.
Afrekenen kan net als anders bij ons in de winkel die ook open is die dag. Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit, wie het eerst komt….die het eerst perst !.

Wellicht tot dan !

Nieuws ten opzichte van de vleesverdeling:

Om te beginnen vindt er op 1 oktober een rundvlees verdeling plaats. Er worden zowel verse samengestelde porties als enkele voordelige porties los gehakt, worst of hamburgers per 5 kilo verdeeld.

Vervolgens zullen op 5 november onze varkens verdeeld worden.

En tot slot is er op 12 november voor de liefhebbers een lamsvlees verdeling van de Drentse heideschapen.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.