Voorjaar 2020

Tevergeefs hebben we gehoopt op wat winterse temperaturen de afgelopen maanden. Hoewel hier binnenshuis de verdeeldheid groot is t.a.v. sneeuw (Joni kan het missen als kiespijn, ik ben er zelf dol op) een “ vorst-loze” winter voor mens, dier en land zien wij beiden als een gemis.

Vorst of geen vorst, voor het uitbreken van de huidige Corona epidemie, had het waarschijnlijk niet uitgemaakt. Ik beloof jullie dat ik het woord hierna niet meer zal noemen want…. de natuur gaat gewoon door en dus barst het leven hier op de boerderij weer los in al zijn mooie facetten, niet te stuiten !!!.

We kregen wel veel regen en heel veel wind, gevoelsmatig wel 5 maanden lang non stop. Al dat water heeft tot resultaat dat we nog steeds niet op het land kunnen en dat vergt dus een dosis geduld. Tegen de wind bleken we goed bestand. Het is altijd vooral weer spannend of de oudere eiken op en rond ons erf (en dat zijn er heel wat) overeind blijven. De oude kale eik in buurmans land waar wij goed zicht op hebben, is helaas wel gesneuveld. Roofvogels, Ooievaars en Reigers maakten graag gebruik van deze uitkijkpost, ze zullen hem zeker gaan missen.

Wie trouwens ook profiteren van de eiken in onze regio zijn de Processie- rupsen. Hoewel je er in dit jaargetijde natuurlijk niemand over hoort zullen ze zich binnenkort toch weer gaan nestelen. Afgelopen zomer bleken her en der tal van successen geboekt met het plaatsen van Koolmezen nestkastjes. Zij zijn dol op die harige rupsjes naar het schijnt… Zo hebben wij de afgelopen tijd ca.15 huisjes getimmerd die eens daags de bomen in gaan, we zijn benieuwd.

Vanwege het vele water liggen onze land en tuin activiteiten nog tamelijk stil. We hopen komende week de vaste mest uit te kunnen rijden, ideaal is anders.

Maar in de kas is het al lekker groen! Knoflook, raapstelen, groenlof, snijbiet, palmkool en radijsjes liggen al in het winkel schap en de opkweek van o.a. tuinbonen en sugar peas, bietjes en kolen… schieten de grond uit. Afgelopen week werd het eerste kalfje geboren en de broedmachine leverde al kippen- en eendenkuikens op!

Diegenen die ons erf bezoeken hebben wellicht inmiddels hun oog laten vallen op onze nieuwe arbeidskracht: Een kleine gele shovel. We zijn heel content met de aanschaf van deze elektrische krachtpatser waar we praktisch alle voorkomende erf klussen mee kunnen klaren. Geen lawaai meer en nog beter: Geen fossiel brandstofverbruik (groene stroom) en dus geen uitstoot (stank) meer. Weer een mooie score op de duurzaamheidsladder ;-).

We wensen jullie goede gezondheid en een dosis creativiteit de komende crises tijd. Al achten we de kans klein, mocht “onze handel” instorten. In het geval val zullen we jullie via deze site (en via een bericht bij onze brievenbus) zo goed mogelijk laten weten.

Op naar de Lente, op naar de zon, wij tekenen weer voor veel mooie kalfjes, (h)eerlijke producten van land en tuin waarmee we velen van jullie weer graag bedienen.

Tot gauw !.

Joni en Lucia.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

In april/mei zal er varken en rund geslacht worden.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

En ondertussen zijn onze winkeldiepvriezers uiteraard nog steeds redelijk goed gevuld.

Nieuws ten aanzien van verse koemelk:

Vanaf begin april zal er weer volop melk geschonken worden ;-). Ook zal er dan voor de liefhebbers “biest” zijn.