Herfst 2021

Dát was onlangs even mazzel hebben ; Ik was maar liefst binnen 10 dagen twee keer de gelukkige vinder van een ‘happy stone’ of te wel een geluks-steen.

Een beschilderd steentje willekeurig ergens neergelegd door iemand… De eerste vond ik al wandelend samen met een vriendin in het mooie Mantingerveld en de tweede vond ik afgelopen week op een randje van ons eigen hout-hok ! waar ik voorbereidingen trof met het stapelen van de gebruikelijke voorraad kachelhout.

De Herfst doet haar intrede.

Het ‘goudgele’ zonlicht, de Witte Wieven en het geluid van krekels ingehaald door overtrekkende ganzen tekenen deze periode van het jaar. Raathoning, appels, peren, Kweeperen en Boekweit, de laatste bramen, pompoenen, Pattisons, de kleuren van deze herfst-toppers zijn zo prachtig. Joni houdt erg van dit jaargetijde zegt ie altijd, het geeft hem het gevoel van ín-ademen, dat al deze mooie zomer opbrengsten naar je toe komen, en zo is het.

Onze koeien tref je nu in de vroege ochtend met dampende neuzen, zo kan ik nog wel even door mijmeren merk je, maar laat ik ook reëel zijn, de zomer is voorbij dus wordt dit ook weer een tijd van ‘modder’, eindeloos bladeren en eikels vegen/afvoeren, koude vingers tijdens het melken ’s morgens en last but not least de kortere dagen.

Gelukkig hebben we in ieder geval nog één feestje te gaan, DE SAP-PERS-DAG op 16 oktober a.s. !!!!!!. Een dag om naar uit te kijken, een dag waar jullie allemaal aan mee kunnen doen als je een partij appels/peren verzameld hebt. Zie onderaan deze nieuwsbrief hoe en wat.

De koeien hier zijn ondertussen weer drachtig. Op een enkeling na, daar gaat onze slager in november weer mooie voorraad van snijden, zie ook onderaan deze nieuwsbrief als je mee wilt doen met de verdeling ervan. De gehaltes vet en eiwit in de melk stijgen met de week. Het komt de smaak van onze kazen ten goede waardoor Erfkazer Henk er wat vaker zal zijn om kaas te maken de komende periode.

Verder voorlopig nog steeds wat tomaten !, lekker veel sperziebonen, mooie suikermais  en aardappels van eigen erf. En voor de liefhebbers….een voortreffelijk stukje blauwschimmelkaas.

We boffen hier maar mee, ik zal voor mijn gevonden ‘happy stone’ deze week elders een plekje zoeken om achter te laten 😉

Herfst-gloed-groet,

Joni en Lucia.

Nieuws ten aanzien van de Sappersdag in oktober a.s. :

Op zaterdag 16 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf. De agenda van de Sappersers is online. Je kunt je tot 10 oktober aanmelden via de volgende link : http://www.desappers.nl/ Zij laten je aansluitend weten welk tijdstip je verwacht wordt die dag.

Voor de voorwaarden en werkwijze verwijzen we je ook naar diezelfde overzichtelijke website.

Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen :

In november zal er een rund- en Drentsheidelams vleesverdeling zijn en mísschien ook van varken.
Om precies te zijn in week 45.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.