Winter 2016-2017

Vandaag bevinden wij ons in een epicentrum vanwaar de Ruinerwoldse jeugd (incl. onze Sjoerd en z’n maatjes) het jaar afsluit met hevig Carbid geschut. Onze koeien, paarden, varkens en kippen lijken hier niet anders van te worden, maar hond Vicks voelt zich wat ongemakkelijk van al die knallen en zal het jaar met wat extra knuffeltjes van ons uit zitten…

Vóór ons nu januari en februari, de 2 rustigste maanden van het jaar waarin we bezinnen én uitkijken naar een bijzonder jaar vanwege het getal : Ons bedrijf bestaat 25 jaar ! en dát gaan we vieren !!!. Hierover later meer….

Vooralsnog melken we de koeien nog tot half februari en bouwen dan af naar de droogstand. De dames kunnen zich dan voorbereiden op een nieuw kalf en aansluitend een nieuwe lactatie (melkperiode). De vaarzen (de jonge dames die voor de eerste keer zullen kalven) zijn inmiddels alweer mooi in de kudde van moeders, nichtjes en tantes opgenomen.

De toestand rond de fosfaat problematiek  bezorgt ook ons bio-boer de nodige kopzorgen. Tot nu toe is het nog erg onduidelijk wat het voor ons bedrijf gaat betekenen maar los van dit zullen hoe dan ook al onze 45 koeien vanaf half maart weer kalven en dús melk geven !.

Op de akkers in Ansen experimenteerde Joni dit jaar met haver. En geen gewone haver maar z.g. Naakte haver (Avena Nuda). Naakte haver heeft niet alleen een vollere smaak en zachtere structuur dan ‘gewone’ haver, maar bevat ook meer vitale voedingsstoffen. Hij hoopt dit seizoen deze bijzondere soort geplet aan te bieden in onze winkel, hij vertelt je erg graag meer over.

Tot slot, dank aan alle (vaste) klanten die wij ook dit jaar weer in onze winkel mochten ontvangen. Geweldig dat jullie ons wederom in groeiend aantal blijven bezoeken. Wij wensen jullie een goede start in het nieuwe jaar toe. En we hopen de vreugde van ons 25-jarig jubileum met jullie te delen !!!.

Groet van Joni, Lucia en de kinderen.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling

Een paar van onze Bentheimer-bonte varkens zijn nu rond de 80 kilo en zullen binnenkort naar de slager gaan. Wil je mee doen aan de verdeling die in week 7 zal plaatsvinden, laat mij dat dan vóór 10 februari a.s. weten. In week 11 volgt een verdeling van rundvlees.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

Nieuws ten aanzien van de verse koemelk:

In verband met de jaarlijkse droogstand van onze koeien zal er vanaf februari t/m eind maart geen melk in de tank zitten. Daarná weer volop en ook zal er dan voor de liefhebbers “biest” zijn.