Herfst 2017

Met luid geraas en heel veel rondvliegende eikels (au !) doet de herfst haar intrede.

Nét voordat de regenperiode begon, oogsten wij nog de laatste haver. Het haver stro ligt helaas nog op het land, die zal om te drogen nog wel een paar keer gekeerd moeten worden voordat ie geperst wordt.
We kijken terug op een bijzondere viering van het 25 jarig jubileum van ons bedrijf.

De regen van die vrijdag de 14e juli was zeer welkom al had de timing wel iets beter gekund ;-).

Het was een geweldig weekend !. Dank voor alle mooie wensen en cadeautjes en hulp en vooral ook voor de euro-bijdragen ter versterking van onze strijd tegen de multinationals als Bayern en Monsanto.
We konden maar liefst € 1000,- doneren aan De grootste zaadbank van NL die zich er hard voor maakt.
Deze keer slechts een korte toelichting op de boeren-zaken hier (omdat ik veel leuke mededelingen heb die in jullie belang zijn).

Goed nieuws van de koeien en slecht nieuws over de aardbeien :

Eerst het goede nieuws, de koeien gaan goed !. Van Lanschot (stier) is weer vertrokken. De koppel is rustig, geen geklier en gespring van tochtige koeien, hij lijkt zijn werk goed te hebben gedaan. Een enkele “laat” kalver meldt zich nog aan en daarvoor bellen we de KI.

Dan het slechtere nieuws en dat is dat onze aardbeien kampen met een ziekte Colletotrichum genaamd. Het euvel manifesteert zich pas in een aardbei die afrijpt, dús kom je er ook dan pas achter. Verschillende voor ons haalbare maatregelen mochten helaas niet baten waardoor we heeeel veel kilo’s “jam” kwaliteit aardbeien in onze vriezer hebben opgeslagen. We verdiepen en beraden ons voor volgend jaar.

En dan aandacht voor het volgende !!!. Zoals reeds aangekondigd, donderdag 12 oktober a.s. komt de mobiele sap-pers bij ons appels persen. Verzamel dus appels van eigen gaard, of die van de buren of familie en laat het die dag persen tot heerlijk lang houdbaar sap.

En we hebben nóg een primeur : Binnenkort op onze kaasplank de eerste jonge boerenkaas gemaakt met melk van onze eigen koeien !. In juli hebben we kennis gemaakt met “de Erf-kazer” (Henk) die hier ter plekke van een ochtend melkmaal kaas heeft gemaakt. We zijn uiteraard raaazend benieuwd hoe hij zal smaken dus…komt dat proeven binnenkort !.

Groeten van Joni en Lucia.

Aangepaste openingstijden in verband met de kerstdagen:

Op woensdag 27 december, de dag na de Kerst, is de winkel gesloten. Vrijdag die week zijn we zoals gewoonlijk geopend en serveren we thee met kniepertjes en sluiten we graag samen met jullie het jaar af ! Wees welkom

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

Eind oktober zullen de Drentse Heide lammeren worden verdeeld onder de liefhebbers. Mocht je nog mee willen doen aan deze verdeling, laat dat mij dan zo snel mogelijk weten. Zie voor de samenstelling van een portie op deze website bij winkelverkoop  .

Varkens volgen in januari.

De rundvlees verdeling heeft deze week plaatsgevonden. De volgende zal waarschijnlijk ergens eind januari zijn.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.