Zomer 2022

Hier in Ruinerwold vond boer Evert zijn vrouw dit voorjaar. Heel mooi, maar ook best ingewikkeld. Boer Joni prijst zich gelukkig dat hem dat 35 jaar geleden al lukte, en dat is voor mij natuurlijk leuk om weer eens te horen 😉

Minister Christianne van der Wal stak onlangs een vuurpijl af aangaande de Stikstof uitstoot in de agrarische sector. Een hoop lawaai, deels terecht maar tot nog toe ontbreekt het aan een duidelijk plan.
Voor veel boeren is dit pittig, zeker voor hun opvolgers.

Als wij hier in Nederland willen blijven bouwen, reizen, recreëren en consumeren voor weinig…dan moet het ergens bloeden. Voor nu vragen wij ons af of ons kabinet wel overeind blijft in deze ‘best hopeloze’ slag om de ruimte waar wij in dit land tegen aan lopen, het moet écht anders maar hoe ?..

Op ons erf lijkt de langste dag van dit jaar daarin tegen weinig anders dan andere jaren. De Gerst staat al wuivend op de akkers in Ansen, het knalgele Koolzaadveld doet pijn aan de ogen en de eerste snee grasklaver zit in balen. Pruimen, kersen, bessen, appels en peren bloeiden overvloedig, de bramen en frambozen komen daar nu enthousiast achteraan.

Hopelijk waren er vervolgens genoeg insecten voor een goede bestuiving zodat we straks in de herfst de oogst deels weer op de Sappersdag kunnen verwerken (zie mijn toelichting onderaan deze nieuwsbrief). De eerste aardbeien hadden we eind mei al, en ook nu dragen de doorbloeiers gewéldig en ze zijn heerlijk.

De inhoud van de tunnelkas kleurt mooi groen, wit, paars, oranje en binnenkort rood (tomaten en paprika’s), ondanks dat Joni daar probeerde iets rustiger aan te doen 😉 Voor het eerst een oogst vroege aardappelen uit deze kas, dat ging super, vooral ook dat rooien. Dat terwijl het buiten pijpenstelen regent !.

Onze koeien kregen allen hun kalf en zijn weer ‘aan de melk’. Nu zijn ze vol verwachting van een tijdelijke logeé (de stier). De eerste kazen liggen inmiddels op de plank te rijpen. Nog heel even geduld dus, eerste week van juli snijden we ze aan !!!.

Tóch ook nog iets nieuws: We namen afscheid van onze twee trouwe IJslandse paarden Edda en Sigrun, maar we hebben ook een nieuwkomer namelijk stabij pub Lobke. Velen van jullie maakten al kennis met deze levendige stuiterbal. Ze is inmiddels bij Vicks (onze oudere stabij) in de leer om mollen te vangen want je moet hier wel wat doen voor de kost natuurlijk.

En dan tot slot de aanstaande verandering op dit erf nu ook zoon Sjoerd het huis uit gaat voor zijn studie in Dronten. Alle kinderen hebben nu definitief of voor langere tijd het huis verlaten, een nieuwe fase.
Misschien dat het een klein beetje rust oplevert voor de boer en boerin maar eerlijk is eerlijk, hun handjes missen we nu al. We schudden de kaarten…..

We wensen jullie een mooie zomer, lijkt goed tot dusver, en hopen jullie op één of ander moment hier weer te treffen.

Groet,

Joni en Lucia.

Nieuws ten aanzien van de Sappersdag in oktober a.s. :

Op zaterdag 15 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf.

Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels en peren (en ander fruit) te komen om die tot het heerlijke pure sap te laten persen waar je lang van zult genieten. Zie hier voor meer informatie!

De agenda van de Sappersers gaat eind juli online. Je kunt je dan tot 10 oktober aanmelden via de volgende link : http://www.desappers.nl

Wellicht tot dan !.

Nieuws ten aanzien van de verse vlees verdelingen :

In november zal er nog een Drentsheide-lams-vleesverdeling zijn. Om precies te zijn in week 46. Wil je mee doen met deze verdeling? ; laat het ons vóór 4 november a.s. weten.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.