Zomer 2021

De langste dag ligt inmiddels een paar dagen achter ons en we vieren de zomer in volle glorie dus hoog tijd voor een zomers berichtje van de bio-boerderij in Ruinerwold. Het is de boerin (mijzelf dus) gelukt een momentje te vinden hiervoor, Pffff! Hier bungel ik, in mijn hangmatje onder de fruitbomen, hoe makkelijk kan het zijn maar hoe weinig keren lukt dat werkelijk….

De kalverperiode is weer afgesloten, geheel naar wens. Van maart t/m mei werden er 32 kalveren geboren. Mede dankzij een fijne hulp een paar ochtenden van de week, deden de kalveren het buitengewoon goed. Bij de koeien één ‘goed gelukte’ keizersnee (bij ons sporadisch) en twee keer een koe met een tweeling waarvan de kalveren helaas niet allen levensvatbaar.

De jonge vaarskalveren die op ons bedrijf blijven voor eigen opfok (negen in getal dit keer) vormen een prachtige uniforme koppel. Ze genieten inmiddels van een schaduwplekje in het hoge gras onder de fruitbomen, zij onder de kersen, ik onder de pruimen. En achter de boerderij loopt de kudde moeders die wij nu weer twee maal daags melken. Ze zijn hun kalf al lang weer vergeten (althans zo lijkt het wel..) en zijn druk met de stier (Manitoba 100% Fleckvieh) die er sinds een paar dagen bij loopt.

Op de tuin en de akkers een traag/rustig voorjaar vanwege aanhoudende koude temperaturen. Aanvankelijk startte Joni het seizoen daardoor ook op zijn spreekwoordelijke ‘dooie akkertje’. Maar, je voelt hem al aankomen, de temperatuur steeg en een hoeveelheid regen kwam op perfect getimed tijdstip met tot gevolg dat nu veel tegelijk oogstbare proporties aanneemt en het maar amper lukt om alles bij te houden, ’t is ook nooit goed 😉

Omdat wij geen last hadden van late nachtvorsten lijkt het erop dat we mooie fruitoogsten zullen krijgen. Al zal ik voorzichtig zijn met voorspellingen, we hebben zelfs een kleine primeur in het vooruitzicht. De Blauwe bessen struiken die Joni en Sjoerd deze winter ’tijdens de sneeuw’ dus onder barbaarse omstandigheden hebben geplant, dragen al een paar bessen!

Ondertussen vordert de bouw van onze nieuwe verwerkingsruimte. Het schuur-vak naast de winkel is inmiddels dicht en de nieuwe grotere vriescel geïnstalleerd, wát een ruimte ineens! De komende weken zal ook de koelcel een nieuw jasje krijgen en tot slot ernaast de kaasopslag (ik ben nog opzoek naar een paar vuren of grenen kaasplanken….?!).

Gelukkig kunnen we met z’n allen weer wat vrijer bewegen en zie ik eindelijk (zo zonder mondkapjes) de gezichten van de nieuwste winkel-klanten van het afgelopen jaar. En we zijn natúúrlijk ook blij alle andere gezichten weer te kunnen zien. Wat ons betreft heffen we de wachtrij buiten voor de winkel op en zal er weer wat meer ruimte komen voor de gezellige kletspraatjes nu ook weer met Joni en mij !.

Ik zou zeggen, kom mee profiteren van al het moois en lekkers van ons erf en uit de regio, een hele mooie zomer gewenst !.

Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen :

Half juli, om precies te zijn week 29, zal er een rundvleesverdeling zijn. Zowel verse samengestelde porties als losse gehakt en/of hamburgers en worst worden dan verdeeld. Wil je mee doen met deze verdeling? ; laat het ons vóór 12 juli a.s. weten.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

Nieuws ten aanzien van de Sappersdag in oktober:

Het lijkt er op dat we dit jaar weer lekker met z’n allen samen de Sappersdag hier op het erf kunnen beleven. Op zaterdag 16 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf.

De agenda van de Sappersers gaat eind juli online. Je kunt je dan tot 10 oktober aanmelden via de volgende link : http://www.desappers.nl/ Zij laten je aansluitend weten welk tijdstip je verwacht wordt die dag. Voor de voorwaarden en werkwijze verwijzen we je ook naar diezelfde overzichtelijke website.