Winter 2020-2021

En de boer, hij ploegde voort…

Het blijft altijd een ijzersterke kreet en ik open daar dus graag mee zo aan het einde van een roerig jaar waarin alles voor iedereen nogal anders was dan anders (en dat blijft nog even zo..). Maar niets is minder waar, deze boer hier ploegt bijna nooit meer de laatste jaren.

Joni teelt op de zogenaamde n.k.g.-methode (niet kerende grond bewerking) in combinatie met het permanent (alle seizoenen) zo veel mogelijk groen houden van de akkerpercelen. Dé manier om het bodemleven te laten floreren en dus een goede structuur te behouden.

“Ieder voordeel, heb z’n nadeel” want…. Bovengronds profiteren ook allerlei andere knabbelaars van de organische overvloed. Zo komt het dat de Ritnaalden (larven van een Kniptor) dit seizoen flink uit hun dak gingen in ons aardappel perceel. Excuses dus voor alle aardappelschillers onder ons, ze smaken prima maar helaas ook de ogenschijnlijk mooiste exemplaren blijken vaak doorboord, je snijdt nogal wat weg dus. Daarom ‘blijvend in prijs verlaagd’ en nóg een plus puntje : Denk tijdens het schillen aan de mooie Kraanvogels, we zien ze iedere Herfst regelmatig op onze percelen in Ansen en kunnen ons niet aan de gedachte onttrekken dat ze dol zijn op….al die bovengrondse knabbelaars 😉

Onze groente tuin oogt in deze tijd van het jaar een beetje als een afgekloven appeltje. Nu we de eerste nachtvorsten hadden kleurt alles wat er nog groeide geel en bruin en is het er nat en modderig. Een blik in de kas is dan hartverwarmend, prachtige kleurige rijtjes groeien er nog vrolijk door : snijbiet, veldsla, postelein, rucola, monniksbaard en spinazie, groenlof, palmkool en nog wat kruiden. Hulde aan onze kas kabouter(s) !.

De diepgevroren aardbeien en bramen (2e soort van dit seizoen) zijn deze week naar de jam-makers gebracht. Naast een mooie voorraad nieuwe oogst appel-peren sap, appel-aardbeien sap en appel-bramen sap hopen we spoedig dus ook weer de aardbeien en bramen jams op de plank te hebben.

Koeien, pinken en kalveren, we hebben ze sinds november weer allemaal onder één dak. Met onze geruisloze en geurloze elektrische shovel rijden we dagelijks kuilbalen uit en tillen we stro in de hakselaar om op te strooien. We hebben deze shovel nu bijna een jaar en hij bevalt súper goed. De koeien en pinken zijn allen drachtig, op één na, en we verwachten de eerste kalveren begin maart.

Ondertussen volgt de boerin een cursus Homeopathie in de veehouderij. Dat vergt een mindset , een nieuwe interessante uitdaging. We hopen zo weer wat extra ’tools’ in handen te krijgen om de gezondheid van onze dieren te ondersteunen.

Op naar de Kerst, op naar het licht én naar een nieuw jaar waarin we hopen jullie allemaal weer te kunnen blijven voorzien van al het goede van het land.

In de laatste week van het oude jaar trakteren wij jullie op zelfgebakken Kniepertjes van ons eigen Boekweit meel. Je kunt ze ook bestellen, per pakje van 10 stuks €2,50 !!! (lijstje ligt in de winkel of mail ons). Van ieder verkocht pakje doneren wij €2,- aan het Drents Symfonie Orkest zodat die ergens volgend jaar…. weer de sterren van de hemel kunnen spelen.

Groet van ons beiden,

Joni en Lucia en natuurlijk van onze hulptroepen.

Aangepaste openingstijden wegens feestdagen

  • woensdag 23 december de hele dag open*, vrijdag 25 december gesloten.
  • woensdag 30 december de hele dag open* (Kniepertjes !!!),vrijdag 1 januari gesloten.

* van 9:00 t/m 18:00 uur.
NB. : Het kan in deze tijd nogal druk zijn op ons erf, daarom attenderen we jullie er nogmaals op dat je ook een boodschappenlijstje achter kunt laten of mailen (liever niet niet bellen).
Wij zetten dat dan klaar op een samen af te spreken tijdstip of komen het indien nodig brengen.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

In januari 2021 zal er rund geslacht worden.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.

Nieuws ten aanzien van verse koemelk:

In verband met de jaarlijkse droogstand van onze koeien zal er van eind januari t/m half maart geen melk in de tank zitten. Daarná weer volop en ook zal er dan voor de liefhebbers “biest” zijn.