Vandaag is zo’n dag wat ik de “september-cadeautjes” noem.
Het blad van de bomen kleurt alweer richting rood-bruine tinten, zeker ook door wederom een zomer met minimaal neerslag.
Prachtige zonsondergangen en sprookjesachtige mistflarden (witte wieven) in de ochtend én avond. Mooie laatbloeiers als hop (bijna fluoriserend groen) en rijpe vruchten van pompoen (diep oranje en soms blauw). Maar de dagen worden ook rap korter, alle zwaluwen zijn vertrokken en ’s avonds koelt het snel af. Dús…als we dan toch ineens nog een paar mooie september dagen hebben waarop de zonnekracht je verwachtingen overtreft en een t-shirtje weer even volstaat, mmm dat is heerlijk absorberen nog.

In de kas worden nog steeds tomaten geplukt en op de tuin de aardappels en pompoenen geoogst.
Nog een paar keer plukken we sperziebonen en verder de laatste aardbeien en bramen.
Van die laatste twee hebben we inmiddels ruim 300 kilo opgeslagen in de vriescel en deze zullen we ten dele binnenkort op de sap-pers dag hier op 19 oktober a.s. mengen met de appels van dit seizoen, dat worden weer lekkere sapjes !.
De peer-gember combinatie van afgelopen jaar bleek ook een groot succes, hoewel wat weinig eigen peren dit jaar, we zullen er zeker weer een voorraadje van aanleggen. Heb je ook (teveel) appels en peren ?…zie onderaan deze nieuwsbrief de oplossing !.

Voor de oogst van graan (en stro) was het een super zomer. De silo voor de koeien is weer tot de rand gevuld met graan voor een heel jaar.
Ruim  200 balen mooi stro zijn gestapeld naast de stal en op de deel, genoeg voor de stal periode.
Nu de boekweit nog, die rijpt momenteel nog af en tot slot hopen we eens daags nog een snede gras-klaver te maaien.

Een maand geleden werd de laatste koe geïnsemineerd (KI) en deze week konden we alle 35 dieren laten scannen op dracht.
Slechts 2 oudere dames bleken niet drachtig (gust).
Dat is een heel mooi resultaat en was niet bepaald de verdienste van eigen stier Dokus, die bakte er helemaal niets van, nee, het schouderklopje is  voor de boer en boerin deze keer (en de inseminator) voor hun “tocht” attentie en niet voor JO-Dokus  ;-(
Marie en Tonnie zullen van het podium verdwijnen. We vullen er de winkeldiepvries mee zodat velen van ons van ’t winter lekkere braad en stoof gerechten kunnen maken.

Binnenkort hopen we jullie dus nog weer te treffen op een vlees-verdelingde sap-pers dag of gewoon in onze winkel !.
Sla nog wat zonnestralen op, net als wij, en zie uit naar een wat rustiger tempo van de komende tijd, net als wij ;-).

Groetjes Joni en Lucia.

 

SAP-PERS DAG OP ONS ERF op zaterdag 19 oktober a.s. :
Op zaterdag 19 oktober a.s. hebben wij een mobiele sap-pers uitgenodigd zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar weer op eigen erf persen.
Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels (en peren) te komen om die tot het heerlijke pure sap te laten persen waar je lang van zult genieten.
VOORWAARDEN EN WERKWIJZE :
Hoeveelheid : De minimale ingebrachte hoeveelheid appels en/of peren is 25 kilo. Heb je tussen de 25 en 100 kilo fruit dan doe je mee met het “happy hour”. Bij meer dan 100 kilo dien je het fruit minimaal 2 dagen van te voren bij ons te brengen. Fust (kisten) kun je eventueel bij ons huren. Het fruit wordt vervolgens gewassen, geperst, gepasteuriseerd en verpakt, terwijl u wacht. Uit een kilo fruit komt ongeveer 0,7 liter sap.
Toestand van het fruit : Het fruit moet vrij zijn van zand (of klei) en er mag geen schimmel of rot in zitten. Plekjes en wormsteken zijn geen bezwaar. Indien je ook peren hebt dan is de ideale verhouding 70% appel en 30% peren.
Eindproduct/prijs : Het sap wordt gepasteuriseerd en afgetapt in 3 of 5 liter sap-taps naar keuze. Het sap is hierin 1 jaar houdbaar en na opening maximaal 2 maanden. Prijs 5 liter saptap : € 1,25 per liter. Prijs 3 liter saptap  € 1,50  ( vanaf 150 liter wordt het goedkoper !) . Afrekenen kan in onze winkel, die is die dag ook open voor eventuele andere boodschappen.
Aanmelden : Graag aanmelden vóór 1 oktober 2019 per mail : info@santing-meyling.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en het aantal kilo’s fruit (zo nauwkeurig mogelijk).
Uiterlijk 16 oktober krijg je bericht terug wanneer je zaterdag 19 oktober wordt verwacht.
Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit, wie het eerst komt….die het eerst perst !.

NIEUWS TEN AANZIEN VAN DE VERSE VLEES VERDELINGEN :
Begin november zullen wij een os ! en een…. nee géén ezel, maar een koppeltje Heideschaaplammeren naar de slager brengen ;-). Deelname aan de verdeling hiervan graag vóór 28 oktober a.s. aan ons melden.
De verdeling is in week 45 en als je je aan meldt, volgt er nog een bericht over de exacte dag.

Varkens volgen pas weer in de eerste helft van het nieuwe jaar.
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de verdelingen door het jaar heen, laat me weten, dan zet ik je op de mail-lijst.

Deze nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar; in het voorjaar, de zomer, herfst en winter.

 

Nieuwsbrief

Graag houden wij jullie op de hoogte van de activiteiten op ons bedrijf.
Dat gebeurd “live” in onze winkel maar wij doen dat inmiddels ook al enige tijd via deze website. Ieder half jaar verschijnt hier een nieuwsbrief en ook mededelingen over verse vlees-verdelingen en alles wat van belang kan zijn.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden? Vul hier je e-mailadres in:

Huisverkoop

In de boerderijwinkel, op ons erf, verkopen we onze biologische producten. Door het geheel aan te vullen met producten van collega biologische bedrijven uit de regio ontstaat een volledig vers assortiment.
De winkel is het gehele jaar door open op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.
Als u dit niet mocht redden en u heeft een duidelijke wens,  dan kunt u contact met ons opnemen. 

Lees meer

Adres en openingstijden

Wolddijk 10, 7961 NB Ruinerwold
Telefoon 0522-482605

Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

 

Contact en Route