Herfst 2019

Vandaag is zo’n dag wat ik de “september-cadeautjes” noem. Het blad van de bomen kleurt alweer richting rood-bruine tinten, zeker ook door wederom een zomer met minimaal neerslag.

Prachtige zonsondergangen en sprookjesachtige mistflarden (witte wieven) in de ochtend én avond. Mooie laatbloeiers als hop (bijna fluoriserend groen) en rijpe vruchten van pompoen (diep oranje en soms blauw). Maar de dagen worden ook rap korter. Alle zwaluwen zijn vertrokken en ’s avonds koelt het snel af. Dús…als we dan toch ineens nog een paar mooie september dagen hebben waarop de zonnekracht je verwachtingen overtreft en een t-shirtje weer even volstaat… Mmm dat is heerlijk absorberen nog.

In de kas worden nog steeds tomaten geplukt en op de tuin de aardappels en pompoenen geoogst.
Nog een paar keer plukken we sperziebonen en verder de laatste aardbeien en bramen. Van die laatste twee hebben we inmiddels ruim 300 kilo opgeslagen in de vriescel en deze zullen we ten dele binnenkort op de sap-pers dag hier op 19 oktober a.s. mengen met de appels van dit seizoen, dat worden weer lekkere sapjes !.

De peer-gember combinatie van afgelopen jaar bleek ook een groot succes. Hoewel wat weinig eigen peren dit jaar, we zullen er zeker weer een voorraadje van aanleggen. Heb je ook (teveel) appels en peren ?…zie onderaan deze nieuwsbrief de oplossing !.

Voor de oogst van graan (en stro) was het een super zomer. De silo voor de koeien is weer tot de rand gevuld met graan voor een heel jaar. Ruim  200 balen mooi stro zijn gestapeld naast de stal en op de deel, genoeg voor de stal periode. Nu de boekweit nog, die rijpt momenteel nog af en tot slot hopen we eens daags nog een snede gras-klaver te maaien.

Een maand geleden werd de laatste koe geïnsemineerd (KI) en deze week konden we alle 35 dieren laten scannen op dracht. Slechts 2 oudere dames bleken niet drachtig (gust). Dat is een heel mooi resultaat en was niet bepaald de verdienste van eigen stier Dokus, die bakte er helemaal niets van. Nee, het schouderklopje is  voor de boer en boerin deze keer (en de inseminator), voor hun “tocht” attentie en niet voor JO-Dokus  ;-( Marie en Tonnie zullen van het podium verdwijnen. We vullen er de winkeldiepvries mee zodat velen van ons van ’t winter lekkere braad en stoof gerechten kunnen maken.

Binnenkort hopen we jullie dus nog weer te treffen op een vlees-verdeling, de sap-pers dag of gewoon in onze winkel!

Sla nog wat zonnestralen op, net als wij. En zie uit naar een wat rustiger tempo van de komende tijd, net als wij ;-).

Groetjes,

Joni en Lucia.

Sap-pers dag op ons erf op zaterdag 19 oktober a.s. :

Op zaterdag 19 oktober a.s. hebben wij een mobiele sap-pers uitgenodigd zodat we ons fruit (appels en peren) dit jaar weer op eigen erf persen. Zie hier voor meer info.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdelingen:

Begin november zullen wij een os ! en een…. nee géén ezel, maar een koppeltje Heideschaaplammeren naar de slager brengen ;-). Deelname aan de verdeling hiervan graag vóór 28 oktober a.s. aan ons melden. De verdeling is in week 45 en als je je aan meldt, volgt er nog een bericht over de exacte dag.

Varkens volgen pas weer in de eerste helft van het nieuwe jaar.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.