Herfst 2020

Er vallen al veel appels van de boom, we horen dat van veel mensen, het komt waarschijnlijk toch door de droge periode. Peren hebben daar iets minder last van. En aan bramen en tweede soort aardbeien geen gebrek dit jaar. We gaan ze 17 oktober weer lekker laten mengen met appels tot een heerlijk puur sap! Ook van de peren die jullie langs ons pad naar de boerderij passeren zullen we, met een beetje gember, weer een bijzonder smaakvol sapje laten maken.

Ondertussen brullen hier op het erf al een paar dagen twee grote ventilatoren. Zij drogen de gerst die vorige week werd geoogst. Het dient als krachtvoer voor onze veestapel. In tegenstelling tot de rogge, die al tijdens de droge periode van het land kwam. Zat er in de gerst nogal wat onkruid wat mee kwam tijdens het combinen. Dus kost het wat extra energie om die gerst alsnog droog te krijgen voordat hij straks de voersilo van de koeien in gaat. Het wordt tijd voor een paar zonnepanelen….;-) Voor ons huis kruipt een ‘Rupsje Nooitgenoeg’ ook gevuld met gerst. Om het zekere voor het onzekere te nemen lieten we het (te) groene deel van de gerst pletten en conserveren in een plastic slurf.

Op het moment een kleine 30 koeien aan de melk. Historisch laag getal, als je onze beginjaren op de grup (18 dieren) niet mee telt. De gemiddelde leeftijd van onze kudde liep dit voorjaar op (8 jaar) o.a. doordat we een viertal 10 plussers hadden en ‘slechts’ 4 jonge vaarzen (eerste kalfs). Dit had gevolgen voor het ‘celgetal’ van onze melkplas, dat liep ook op. En dat willen ze liever niet bij onze melkafnemer. Dús namen wij afscheid van een aantal oud gedienden. Dat doet pijn, maar tweede klas melk leveren… doet ook geen goeds.

Voor komend voorjaar verheugen wij ons op een flink aantal jonge koeien en dús ook weer op een iets beter saldo. Lees meer over de verkoop van ons rundvlees onderaan deze nieuwsbrief.

In de kas en op de tuin wordt op dit moment nog van alles geoogst en in de winkel verkocht. Naast hele mooie spits-, witte- en rode kolen gaan er kilo’s soeptomaten over de toonbank al dan niet vergezeld van flinke bossen Basilicum. Er is weer door menigeen soep en saus gegeten en geweckt voor de winterdagen. Binnenkort worden de ‘bewaar’ aardappelen gerooid, daarvoor wensen wij ons nog een weekje droog weer en dat lijkt te gaan lukken.

Jullie wensen we tot slot ook een mooie Herfst toe en wie weet.. tot op de Sap-pers-dag en/of een Vleesverdeling !.

Groet van ons,

Joni en Lucia.

P.S. voor de winkelbezoekers : De Corona regels blijven voorlopig van kracht.
Op de deel, tegenover de winkel, kun je bij slechter weer op je beurt wachten als dat nodig is, bedankt maar weer !!!

Nieuws ten aanzien van de sap-pers-dag

Het was nog even spannend (Corona) maar de Sappers uit Voorst komt in oktober toch ook weer naar Drenthe! Op zaterdag 17 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf.

Het is een redelijk veilige buiten-activiteit waarbij we ons inziens prima kunnen letten op de 1,5 meter-afspraak. Om de drukte te spreiden wordt de deelname/opgave dit jaar rechtstreeks geregeld door de Sappers uit Voorst zelf. Je kunt je tot 10 oktober aanmelden.

Zij laten je aansluitend weten welk tijdstip je verwacht wordt die dag en wij verzoeken je, nu al, om je daaraan te houden. Voor de voorwaarden en werkwijze verwijzen we je ook naar diezelfde overzichtelijke website.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

Om te beginnen vindt er op 1 oktober een rundvlees verdeling plaats. Er worden zowel verse samengestelde porties als enkele voordelige porties los gehakt, worst of hamburgers per 5 kilo verdeeld.

Vervolgens zullen op 5 november onze varkens verdeeld worden.

En tot slot is er op 12 november voor de liefhebbers een lamsvlees verdeling van de Drentse heideschapen.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.