Het is al weer bijna 15 jaar geleden dat wij onze, toen 25, melkkoeien verhuisden van de grupstal op de deel naar de nieuwe hellingstal pal achter de boerderij.
De deel heeft daarna echter nooit leeg gestaan en dient sindsdien van herfst tot voorjaar als opslag voor stro en aardappelen.
Nu is het einde van de winter. Het stro is grotendeels opgebruikt en de laatste aardappelen (pootgoed) zijn buiten klaar gezet om gepoot te worden.
Er vindt een kleine reset plaats en inmiddels…..vult de deel zich alweer met al die prachtige voorjaarskalveren die bij ons allemaal in korte tijd geboren worden.
Kortom, waar menig ‘deel’ tegenwoordig verbouwd is tot woonhuis blijft bij ons de deel tot op heden zijn traditionele functie groten-deels 😉 behouden.

Door de mannen van het Kiemhuis (uit Frederiksoord) wordt de laatste hand gelegd aan zaag en snoei werkzaamheden. Er zijn weer wat frisse nieuwe doorkijkjes ontstaan en er staan een aantal kuubs-kisten met hout klaar om gekloofd te worden.

De vaste mest werd uitgereden over de akkers en grasland.
Op de akkers in Ansen worden de komende tijd de gerst en (naakte)haver gezaaid en de aardappelen gepoot.
En na de IJsheiligen (15 mei) wordt ook weer boekweit gezaaid, met haar wit-roze bloemetje geeft ze Ansen nog wat extra kleur in de zomer.

In de tunnel-kas hielden ondanks de koude dagen in februari een aantal groene blad gewassen stand, geweldig was dat (let wel, wij hebben een ‘koude’ kas, er wordt niet gestookt).
Kwam je ná zo’n nacht met -8 graden in de kas dan lag alles plat, ‘dit was het dan’ dacht je.
Maar na de middag stonden postelein, veldsla, snijbiet, palmkool, groen-lof, Monniksbaard en Serifon weer fier overeind en konden we gewoon wat oogsten !. (Monniksbaard=Hertshoornweegbree en Serifon is een pittig Chinees bladgewas, vrij vertaald ; groen in de sneeuw !)
Nu wordt er al een tijdje weer wekelijks gezaaid en zal de eerste rabarber spoedig in de winkel liggen.

En dan is de ‘winkelaars’ onder jullie niet ontgaan dat in de schuur, waar ook onze winkel zit, momenteel gebouwd wordt.
Wij realiseren daar een verwerkingsruimte of ‘grootkeuken’, zoals je wilt.
Daar waar wij tot op heden met van allerlei verwerkingsklusjes (groente en fruit, melk en vlees) altijd wat prutsten in onze eigen keuken of de melkstal zijn wij toe aan een praktische ruimte die ons wat meer armslag zal geven. Ook koel en vriescel krijgen een nieuw jasje en er komt een kleine kaasopslag.
We hopen dat alles medio dit jaar gerealiseerd is.

De Corona regels blijven nog van kracht en onze regering schudt de kaarten.
Om ons heen vallen de geluiden en initiatieven op als het gaat om
het behoud van Moeder-aarde.
Zoals de jongeren klimaat-top in februari, kritische uitzendingen van Zembla, burger initiatieven van energie- tot voedsel en land aankoop coöperaties, kringlooplandbouw enz. enz.
Laten we hopen dat ons nieuwe kabinet de koe ook bij de horens vat en vooral een beetje tempo maakt met die transities !!!.

Tot slot, het was een beetje afzien de laatste tijd als je boodschappen kwam doen hier en in een koude natte wachtrij terecht kwam.
Het lijkt weer wat beter verdeeld op dit moment maar we blijven nog een beroep doen op jullie geduld af en toe.
Tip :  bekijk, ruik en voel de jongste kalveren op de deel of  loop even naar de kas en werp een blik in die oase !
Goed voorjaar gewenst, groeten van hier Joni en Lucia.

NIEUWS ten aanzien van VLEESVERDELINGEN :
Na het verorberen van groente en fruit met een slobber van melkresten en graan, is het weer tijd voor een aantal van onze Bentheimer varkens voor een enkele reis Lemelerberg.
In week 20 vindt die verdeling van porties varkensvlees plaats.
Doe je mee met deze halfjaarlijkse verdeling? ; laat het ons vóór 10 mei a.s. weten.
Voor de samenstelling van een verse portie varken, en ook de prijzen, zie:
http://www.santing-meyling.nl/boerderijwinkel/biologisch-vlees/vleespakketten/

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de verdelingen van varken-, rund-, en lamsvlees door het jaar heen en ontvang je hierover nog geen berichten ?, laat me weten, dan zet ik je op de mail-lijst.

NIEUWS t.a.v. de MELK :
Vanaf 1e week april zit er weer melk in de tank en is de rauwe melk weer in onze winkel te verkrijgen.

Nieuwsbrief

Graag houden wij jullie op de hoogte van de activiteiten op ons bedrijf.
Dat gebeurd “live” in onze winkel maar wij doen dat inmiddels ook al enige tijd via deze website. Ieder half jaar verschijnt hier een nieuwsbrief en ook mededelingen over verse vlees-verdelingen en alles wat van belang kan zijn.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden? Vul hier je e-mailadres in:

Huisverkoop

In de boerderijwinkel, op ons erf, verkopen we onze biologische producten. Door het geheel aan te vullen met producten van collega biologische bedrijven uit de regio ontstaat een volledig vers assortiment.
De winkel is het gehele jaar door open op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.
Als u dit niet mocht redden en u heeft een duidelijke wens,  dan kunt u contact met ons opnemen. 

Lees meer

Adres en openingstijden

Wolddijk 10, 7961 NB Ruinerwold
Telefoon 0522-482605

Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

 

Contact en Route