Oktober maand, appeltjes maand, de jaarlijkse Sap-pers-dag hier was weer een gezellig feestje !!!.
Vele kilo’s appels en peren zijn hier op 15 oktober j.l. weer in menig sap-tapje verdwenen.
Opvallend was dat er verhoudingsgewijs bij de meesten iets minder sap uit hun appeltjes kwam dan andere jaren maar het fruit vond tenminste weer een goede bestemming en de gezelligheid was er niet minder om. We hebben hier in de winkel weer tapjes van 3 en 5 liter met appel-peer of peer-gember en liter flessen appel en heerlijke appel-braam en appel-aardbei !!!.

Oktober is ook de maand dat de jacht op wild weer open gaat (behalve op reeën dan) en voor ons hier op het bedrijf een periode om ‘overtallig’ niet drachtig vee naar de slager te brengen en daarvan een voorraad aan te leggen (diepvries) voor de komende maanden.
Zo gingen hier vorige week een aantal koeien weg en namen we in het bijzonder afscheid van onze oudste melkkoe ooit, ze werd maar liefst 13 jaar en gaf 11 jaar lang áltijd in april een kalf (meestal stieren overigens). Deze zomer mocht ze van ons met pensioen en zo verliet ze vorige week ‘met opgeheven kop’ ons erf samen met wat vriendinnen.
En dan….vóórdat de wolf komt ;-(  verdelen we half november een koppeltje Drentse Heide lammeren onder de liefhebbers, zie onderaan deze nieuwsbrief.

De Herfst is op haar mooist nu, kilo’s pompoenen, kweeperen, mispels, eikels, kastanjes en walnoten stuiteren in de rondte, wij verzamelen, drogen indien nodig en vinden meestal liefhebbers 😉
Ook de zomer was mooi, en lang en oké…een beetje droog (dat laatste, ik zei het denk ik al eens eerder, valt voor ons wel een beetje mee, zeker onze percelen bij de boerderij liggen laag, we hebben eerder last van te natte voeten).
Er werden mooie aardappelen geoogst. Het aardbeien seizoen kreeg een dikke plus.
Insecten waren er in het voorjaar blijkbaar genoeg want eigenlijk ál het fruit heeft bij ons goed gedragen.
Eline van Bloem en Oogst bracht ons weer prachtige boeketten voor de verkoop, al was haar seizoen wat korter dan we gewend waren. Haar bio-bloemenzaden verkoop is nu gestart (webshop), wees er op tijd bij !.

De boog-kas deed dit seizoen een tandje terug omdat, zoals ik al vertelde, onze kas-kabouter met pensioen ging.
Maar mede door de inzet van onze aardbeien-kabouter oogstten we toch best weer lekkere bietjes, tomaten, courgettes, boontjes en wat kruiden nu de laatste verse vijgen en palmkool en in het verschiet veldsla, winterpostelein en snijbiet.

De opbrengsten grasklaver, gerst, haver, rogge en koolzaad waren zeer naar tevredenheid, met een vrij ‘relaxte’ stro-oogst-actie vanwege het aanhoudende droge weer, ook wel eens fijn voor de boer.
Helaas resulteerde de boekweit opbrengst dit jaar níet in een vreugde dansje van hem (Jazeker, Joni kan lekker dansen hoor !).
Zelfs de bijenvolkjes die er stonden vlogen liefst iets verder, naar de Havelter heide, om hun nectar te halen !. Dus wél heide-honing nú in de winkel (hoewel beperkt).

Zoals voor velen breekt er qua energie kosten ook voor ons een spannende tijd aan.
Het is ons tot dusver ‘nog’ niet gelukt de nodige zonnepanelen aan te schaffen.
De vereiste verzwaring van onze stoppenkast heeft ons in tijd meer dan een jaar gekost !.
Hier ligt dus wel een zorg de komende maanden nu ons ‘goedkope’ contract binnenkort afloopt.
Naast koel en vriesapparaten voor onze winkel is het vooral onze melkveetak die véél stroom vraagt.
Ik tel daar zo al wel een stuk of 7 elektrische grootverbruikers die daar dienst doen, van melk tot mestpompen, de boiler, koeltank, strohakselaar en last but not least de elektrische shovel.
Heel bewust hebben we er de afgelopen jaren steeds voor gekozen zoveel mogelijk elektrisch te gaan, deels voor onze eigen arbeids-verlichting maar dus ook vanwege de geplande zonne-energie.
Ze zijn besteld de panelen, fingers crossed dat ze er in het nieuwe jaar gaan komen.

Tot slot, met ‘krasse knar’ hond Vicks en de zwart-witte ‘springende puber’ Lobke gaat het heel goed.
Vrolijk en altijd in voor een enthousiaste begroeting.
Té enthousiast af en toe en daarvoor doe ik via deze weg een oproep aan alle klanten om te helpen Lobke duidelijk te maken dat ze niet mag SPRINGEN maar laag moet blijven. Met een simpel knietje of een streng ‘AF LOBKE’ proberen we dat te bereiken, lukt vast wel, alvast bedankt !.

Hele warme herfst groet van Joni en mijzelf,
Lucia.

Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen :
In november zal er nog een Drentsheide-lams-vlees-verdeling zijn.
Om precies te zijn in week 46.
Wil je mee doen met deze verdeling? ; laat het ons vóór 4 november a.s. weten.
Voor de samenstelling van een verse portie lam en ook de prijzen, zie:
http://www.santing-meyling.nl/boerderijwinkel/biologisch-vlees/vleespakketten/

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de verdelingen van varken-, rund-, en lamsvlees door het jaar heen en ontvang je hierover nog geen berichten ?, laat me weten, dan zet ik je op de mail-lijst.

 

Nieuwsbrief

Graag houden wij jullie op de hoogte van de activiteiten op ons bedrijf.
Dat gebeurd “live” in onze winkel maar wij doen dat inmiddels ook al enige tijd via deze website. Ieder half jaar verschijnt hier een nieuwsbrief en ook mededelingen over verse vlees-verdelingen en alles wat van belang kan zijn.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden? Vul hier je e-mailadres in:

Huisverkoop

In de boerderijwinkel, op ons erf, verkopen we onze biologische producten. Door het geheel aan te vullen met producten van collega biologische bedrijven uit de regio ontstaat een volledig vers assortiment.
De winkel is het gehele jaar door open op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.
Als u dit niet mocht redden en u heeft een duidelijke wens,  dan kunt u contact met ons opnemen.



 

Lees meer

Adres en openingstijden

Wolddijk 10, 7961 NB Ruinerwold
Telefoon 0522-482605

Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

 

Contact en Route