Winter 2019-2020

Om met de deur (of de trekker in dit geval) in huis te vallen: De “stikstof-crises”, wat vinden we ervan en waar staan wij…?

Joni en ik scharen ons achter een onbekend groepje “niet boze boeren” en luisteren met gekromde tenen naar de wanhoop van de “boze boeren”. We zien ook de complexe spagaat van die boeren die steeds méér gingen produceren voor mínder euro’s. Een samenleving die steeds méér wenste voor weinig en een overheid die niet in staat bleek kaders of een visie te stellen in een land met steeds meer mensen en wensen en een hoog te houden economie.

Denk nu vooral niet dat wij de biologische landbouw dé oplossing voor alles vinden. Nee, wij kunnen en zullen slechts voor onszelf spreken op deze plek in de regio Zuid-West Drenthe. Maar toch, even concreet. Bio melkveeboer versus Gangbare melkveeboer in de stikstof verhouding: Bio (Demeter in ons geval) mag slechts 1,17 koe per hectare houden en moet min. 80% eigen voer voeren. Onze stikstof norm ligt op max. 112 kg/ha. Gangbaar daarin tegen kent geen grens voor het aantal dieren per hectare en geen eigen-voer verplichtingen. De stikstof norm voor alléén dierlijke mest (dus excl. kunstmest) ligt op…..170 kg/ha. Alle innovaties en ondernemerschap ten spijt, hier klopt echt iets niet.

Oké dan, eerlijk is eerlijk…ook wij ontkomen niet aan enige teleurstelling richting de verdiensten én richting de overheid. Maar we doen ons best om geen onderdeel te zijn van het grote probleem. Alweer 27 jaar produceren wij voedsel op een milieu sparende wijze (wij spreken liever van “verantwoordelijk rentmeesterschap”) en voeden hiermee een klein deel van de Zuid-West Drentenaren. Wij werken samen met collega’s uit de regio en blijven altijd weer kritisch t.a.v. de gemaakte kilometers. Kortom : “Hallo Samenleving, Hallo Den Haag , ze bestaan” !!!. zucht…..

Terug naar het nieuws van het erf

Een zachte winter tot nu toe. Dus staat het gordijn van onze koeienstal meer open dan dicht, hebben we nog een kip met kuikens, komen we nog een enkele bloeiende Madelief en Boterbloem tegen op de “groene” doch natte weide en ruimen we op en repareren zaken onder redelijk aangename temperaturen.

De melkgift van de koeien zakt, gehaltes stijgen en buiken groeien. De kalveren van dit voorjaar doen het bijzonder goed op stal, ze hebben genoten toen ik ze onlangs van hun harige jasjes ontdeed.

We boeken succes met het kazen, onze erfkazer experimenteerde dit seizoen met Blauwschimmels (beperkte oplage 😉 ) en het achterwege laten van de plastic coating (natuurkorst). Dat pakken we eind april zeker weer op zodra de koeien gekalfd hebben, nu gaan ze binnenkort eerst allemaal droog (ter voorbereiding op het kalven) en gaan boer en boerin “proberen” een bezinningsmomentje in te lassen ;-).

Gras, graan, stro als ook pompoenen, aardappels, fruit, kaas en vlees, we hebben voor dier en mens gehamsterd de afgelopen maanden.

We danken allen voor het kiezen van ons pad het afgelopen jaar en hopen jullie ook in komend 2020 te kunnen blijven voorzien van al die mooie producten die we vermarkten in onze boerderijwinkel. Mooie dagen gewenst!

En niet-boze-boerengroet van Joni, Lucia en de kinderen.

Nieuws ten aanzien van de vleesverdeling:

In februari 2020 zal er rund geslacht worden.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.En ondertussen zijn onze winkeldiepvriezers uiteraard nog steeds goed gevuld.

Nieuws ten aanzien van verse koemelk:

In verband met de jaarlijkse droogstand van onze koeien zal er vanaf februari t/m eind maart geen melk in de tank zitten. Daarná weer volop en ook zal er dan voor de liefhebbers “biest” zijn.

Aangepaste openingstijden in verband met de feestdagen:

25 en 27 dec. én 1 januari gesloten. Dinsdag 24 december open van 9:00-16:00 uur. Graag tot dan!.